СКУПШТИНА: Опозиција објавила велику победу, сад траже оставку Маје Гојковић

0

Део опозиционих посланика у Скупштини Србије најавио је данас да ће наставити бојкот парламента и протесте све док не добију гаранције да ће бити нормализован рад парламента, ослободјени медији и спроведени фер избори.

Посланик Двери Бошко Обрадовић рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини Србије да најава о нормализацији рада парламента није довољна и да је гаранција да ће то бити и учињено смена председнице парламента Маје Гојковић.

Он је казао да су гаранције и смене у РЕМ-у као и усвајање препоруке стручног тима о обезбедјивању слободних и регуларних избора.

„Не верујем ни Маји Гојковић ни Александру Вучићу без испуњавања тих гаранција. Без тих гаранција нема разлога да учествујемо у било ком новом ријалити шоу или психодрами Александра Вучића“, рекао је Обрадовић.

Он је оценио да је извештајем Европске комисије опозиција која протестује и бојкотује рад парламента добила „огромну сатисфакцију“ јер је у извештају изнето све оно о чему опозиција говори последњих година.
„Сада је то што смо говорили опште место које прихватају сви у домаћој и медјународној јавности“, рекао је Обрадовић.

Он је казао да уколико њихови захтеви буду испуњени нема проблема да се врате у парламент.

„Наш циљ је да учествујемо на изборима и у раду парламента, али под одредјеним условима и гаранцијама које морамо добити иначе ће наш бојкот рада парламента и избора остају на снази, а у овом тренутку нема гаранција и зато се бојкот наставља“, истакао је Обрадовић.

Шефица посланичке групе „Клуб слободних посланика“ и потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић рекла је да је после објављивања Европског извештаја у коме су изнете замерке у вези слободе изражавања и рада парламента свима јасно да је опозиција били у праву када је говорила да је Српска напредна странка генератор политичког насиља и тога да не постоји расправа и да постоји деградирање оних који другачије мисле.

„Све оно што смо указивали и понављали пише црно на бело у извештају Европске комисије. Оно што је уследило после тога најава Маје Гојковић (о промени рада парламента) можемо да поручимо да не постоји та мера у пакету, а да прва медју њима не буде смена Маје Гојковић“, рекла је Гојковић.

Шеф посланичке групе Демократске странке (ДС) Горан Ћирић рекао је да су најавом да ће променити рад парламента признали да су криви за проблеме.

Посланик Социјалдемократске странке Марко Дјуришић рекао је да извештај Европске комисије показује да је Србија одустала од европског пута и да се процес ЕУ интеграције не може фингирати изјавама да ће Србија истрајати на том путу, а да се суштински урушавају права и слободе градјана и право на слободно мишљење и изражавање.

Он је оценио да су обећања Маје Гојковић да ће се нешто променити лажна.

„Смешна су обећања председнице парламента да ће се сада ствари променити. Док смо указивали на проблеме били смо игнорисани или кажњавани у Скупштини. Да ли је могуће да неко у Србији може да поверује у та лажна обећања која лажна су као лажно залагање за владавину права, борбу против корупције и слободу градјана и као лажне дипломе“, рекао је Дјуришић.

Посланик Нове странке Зоран Живковић рекао је да извештај Европске комисије представља „будјење“ администрације у Бриселу која је на крају мандата дала став који одражава дешавања у парламенту и целој држави.

Шефица посланичке групе „За спас Србије-Нова Србија“ Санда Рашковић Ивић рекла је да је Европска комисија маркирала проблеме о којима опозиција прича већ дуго, али да не види „аутентичну жељу да се ишта поправи“.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!