СКАНДАЛОЗНА честитка Вартоломеја: Порфирије није Светост, а СПЦ је црква Србије!

0

Оваква честитка наводи да Цариградски патријарх НЕ ПРИЗНАЈЕ Српску православну цркву, већ православну заједницу на територији државе Србије, што аутоматски значи да би могао да призна тзв. Црногорску, Македонску или Хрватску православну цркву?! Такође, новом патријарху СПЦ Порфирију се није обратио са Ваша Светости, већ Ваше Блаженство што је титуларни нижи степен који имају архиепископи и митрополити. Остаје да се види да ли ће СПЦ реаговати на ову честитку.

Вартоломеј и Папа

 

Васељенски патријарх Вартоломеј упутио је честитку новоизабраноме патријарху у Београду Порфирију Перићу – објављено је у Цариграду, а уз мноштво куртоазних и протоколарних речи, Вартоломеј је Српску павославну цркву (СПЦ) назвао ЦРКВОМ СРБИЈЕ (Ἐκκλησίας Σερβίας).

Службена титула патријарха по Уставу СПЦ, подсетимо, гласи: Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, пише Владимир Јовановић у тексту објављеном на страницама црногорског портала Антена М.

Вартоломеј није ословио Порфирија ни са „Његова Светост”, него за титуларни степен ниже – Ваше БЛАЖЕНСТВО тј. БЛАЖЕЊЕЈШИ (Μακαριώτατε).

Уобичајено је да се патријарси титулишу са Ваша Светости, а титуларни нижи степен имају архиепископи, а некад и митрополити – Ваше Блаженство или Блажењејши.

Цитирајући Свето писмо, Вартоломеј је у честитки навео:

„Данас смо поново доживели сцене из Дела апостолских, за време рада вашег Светога сабора, након што смо обавештени о достојном избору ВАШЕГА богороднога БЛАЖЕНСТВА за наследника недавно упокојенога у Господу патријарха Иринеја“.

Иначе, Иринеј Гавриловић је, следећи Русе, писмом оштро протестовао код Вартоломеја због давања аутокефалије Православној цркви Украјине, као и перспективе да Цариград призна Македонску и Црногорску православну цркву.

СПЦ је 2019, док је Иринеј био патријарх, одлуком Синода, препоручила свом свештенству да, због украјинске аутокефалије, уопште не саслужује са свештенством Васељенске патријаршије! Архијерејски сабор, највећи орган управљања у СПЦ, донео је одлуку да неће признати украјинску аутокефалију.

Интересантно, честитку је Порфирију Перићу упутио и „БЛАЖЕЊЕЈШИ“ Епифаниј (слика доле), митрополит кијевски, поглавар од 2019. „аутокефалне Православне цркве Украјине“, кога СПЦ ( за сада) не признаје као поглавара непризнате цркве.

Цариград је, између два Васељенска сабора, једина надлежна катедра за признање неке нове помесне аутокефалије, што Руси, али и Срби, на примеру Украјине – оспоравају.

Очигледно алудирајаући на ту проблематику, Вартоломеј Порфирију препоручује да се држи управо светих канона Цркве:

„Желимо, БЛАЖЕЊЕЈШИ, свети брате, да ваше започето патријарховање буде дуго, непомућено, добродушно, освећено Духом Светим и освећено кроз Њега. Нека ваша чврста придржавања Божанских и светих канона, али и мученички освештана пракса и традиција Цркве, која је сачувана у текстовима, делима и нашим старинама, буде чврст и непоколебљив темељ вашега пастирскога старања”.

Порфирију напомиње Вартоломеј и да им је Мајка Црква у Цариграду, да је Васељенска патријаршија посветила Светога Саву Српског као (архи)епископа, али наравно ни речи да су му тада дали аутокефалију, како Срби у новија времена неосновано тврде.

Став Цариграда је да су Срби први пут тек 1879. добили своју аутокефалну Цркву.

Вартоломеј на крају пише Порфирију:

„Честитамо вам с надом и радујемо се заједно с вама из Мајке Цркве Цариградске, која је родила, одгојила и непрестано одговорно покрива све помесне цркве рођене од Њезина Пресветога Тела, укључујући и вашу Цркву, због данашњега блаженога, од Бога одређенога вашега избора“.

 

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!