Прочитај ми чланак

Скај апликација као мач: Европско тужилаштво спрема оптужницу против Вучића?

0

Као прави „небески Србин", Александар Вучић ће у 2024. години бити жртва такозване Скy (Скy-небо, енгл.) апликације за наводно заштићене телефоне, коју су користиле мафијашке групе на Балкану последњих година. Наиме, након две године од потписивања сарадње Црне Горе са Европским тужилаштвом, тачније канцеларијом Европског тужилаштва, на чијем челу стоји славна и непоткупљива тужитељка Лаура Ковеши, полако се спрема откривање свих веза српско-црногорске криминалне мреже повезане са осталим криминалним мрежама у региону, а сви заједно са мафијом на европском континенту и ван њега. Наиме, Ковеши ће ове године, у наредним месецима, покренути преко Државног тужилаштва Црне Горе, истрагу о организованим криминалу, а на тај начин и истрагу над режимом Александра Вучића и рецидивима претходног режима у Црној Гори. Да ли је Скај (Скy) апликација крива за све? Хоће ли на оптуженичку клупу сести онај коме је само небо (скy) била граница?

Радни споразум са Канцеларијом Европског јавног тужилаштва између државе Црне Горе и те европске правосудне институције, потписан од стране чувене румунске тужитељке Лауре Ковеши и ондашње ВД државне тужитељке Црне Горе, Маје Јовановић, у Луксембургу 22. септембра 2022. године, представља чин којим је уствари започела једна од највећих истрага које су се икада водиле у једној од балканских земаља.

Наиме, већ две године, канцеларија Лауре Ковеши прикупља све релевантне податке о организованом криминалу у овој бившој југословенској републици. Већ у самом почетку, након смене претходне власти, дошло је до низа хапшења главних људи нарко картела, а тек се очекују велике „испоруке“ и других особа које су биле или вође или логистика криминалних кланова.

Међутим, знатно је важнија чињеница да је ова истрага проширена на Србију, тачније на режим Александра Вучића, његове криминалне мреже, дубоко повезане са црногорским криминалним клановима из протеклих деценија. Према још непровереним подацима којима располажу извори овог магазина у престоницама ЕУ, тужитељка Лаура Ковеши има „приоритетних“ две стотине имена из Србије и Црне Горе, „повезаних“ у ланац организованог криминала и корупције, а такође и три већа нарко картела.

Предмети које је тужитељка Ковеши формирала у ових две године, толико су обимни и толико повезани са још најмање три земље региона, да је онај Радни споразум са црногорским тужилаштвом потписан у Луксембургу 2022., само додатно омогућио да се истрага води лакше и целовитије.

Као што је познато, један од главних инструмената којима се прикупљају докази, против мафијашких босова и политичких богова који су дубоко загазили у криминал, свакако је такозвана Скај АЦЦ апликација, наиме транскрипти са специјалних телефона који користе технику енкрипције са краја на крај (енд то енд) а која омогућава само пошиљаоцу и примаоцу поруке да прочитају садржај.

Једна од главних функција Скај апликације су обезбеђени контејнери који омогућавају да се све информације чувају у њој самој. Контејнери имају функцију да виртуелно претворе нечији компјутер у више малих рачунара који имају само једну апликацију инсталирану – на тај начин се апликације не додирују међусобно.

Творци такозване Скај апликације у САД, направили су овај супер-тајни пројекат за потребе ФБИ, а претходно „раширили теорију“ у круговима мафије, да се ради о технолошком чуду помоћу кога ће бити сваки разговор вечно заштићен од „провале“. Наравно, идеја ФБИ је била да на тај начин мафији „попусти пажња“ и да их лакше и једноставније прати. И, заиста, за неколико година, колико је Скај апликација наводно „неконтролисано“ кориштена, прикупљени су огромни подаци, откривене мафије на три континента и слично.

За мафију из региона, укључујући ту све државе које „обрађује“ канцеларија Лауре Ковеши, већ је прилично касно да било шта „поправи“.

Наиме, милиони података већ одавно су „скинути“ и депоновани на више места и на сваки начин заштићени, где их специјализовни софтвери и одвојене групе стручњака обрађују.

Страх од онога шта је све са Скај апликација „скинуто“, толико је парализовао Александра Вучића и његово мафијашко легло у Србији и ван ње, да је бивши министар унутрашњих послова, А. Вулин, предлагао да се „поседовање Скај телефона сматра кривичним делом“ (како би спречио вође Вучићеве мафије да га даље компромитују). Било је наивно, а било је и касно.

Како је истрага криминалних кланова Европске тужитељке у Црној Гори текла (не треба заборавити да је Јоана Попа, такође Румунка, годинама шеф делегације ЕУ у Црној Гори, па је имала и са те стране подршку), и како су хапшења постала све чешћа, водећи српски политичари, нераскидиво везани за прљаве послове са „сусједима и комшијама, браћом и пријатељима“ у региону, почели су међусобно да се оптужују, без јасних детаља, за коришћење ове апликације.

Ко ће кога да оптужује на предстојећим спектакуларним суђењима (а биће их!), сазнаће се још током ове године.

Што се законске регулативе тиче, не постоји ниједан пропис у Србији који забрањује апликације за заштиту комуникације, укључујући и оне које користе енкрипцију (најскупљу такву платио је један велики нарко бос у Америци, чак 240 милиона долара, па се показало да је и она „проваљена“).

Садашње црногорско тужилаштво, добија податке директно из канцеларије Европског тужилаштва са потписом тужитељке Ковеши. Нови Врховни државни тужилац Милорад Марковић, изабран је 27. јануара ове 2024. године и биће директно одговоран Европској тужитељки Ковеши, по основу 2022. године потписаног радног споразума између Црне Горе и Европског тужилаштва.

Српско тужилаштво постоји само кад је то Александру Вучићу лично било потребно (било је то у случају „Беливук“, када се показало да Србија има све механизме као и свака нормална држава, уколико постоји потреба да се ти механизми употребе).

Показаће наредни догађаји (спрема се нови низ Скај преписки неких од најзначајнијих личности у Србији, Црној Гори и читавим региону), из којих ће се сазнати размере криминалних „савеза“ и њихове политичке подршке.

Наиме, ова „политичка подршка“, постале је кључни део сваке криминалне организације, још у Италији, осамдесетих година, кад је сицилијанска мафија схватила (након убиства судије Фалконеа и генерала Дела Кијезе) да није тако моћна као што је била раније, и да представља проблем и на острву и у читавој Италији која је била згрожена овим ликвидацијама.

Тада је италијански лист Република писао: „Они знају да више не могу да убијају људе као што су некад убијали, и зато се читав систем сада развио у сложену мрежу интереса који укључују политику, финансије и саму структуру друштва“.

Може се, у овом веку и на овом месту рећи да је у Србији и „братским државама“ Балкана, та рецептура одавно позната, да су је сами подигли на ниво који Европа није познавала: није у питању само корупција и нарко картели, него мегаломанска пљачка државе, монструозна окупација опаких разбојника који су данас у Србији на сцени, а на чијем челу стоји Александар Вучић који на све начине покушава да своју диктатуру прошири и на те „братске“ државе и државице.

Проблем за А. Вучића су докази против њега, који га директно воде на оптуженику клупу као саучесника, подстрекача а често и као директног налогодавца великих кривичних дела. У њих се убраја сарадња са нарко мафијом, сарадња са шверцерима наоружања, пљачка милијарди евра из државних резерви, сарадња са подземљем у Латинској Америци, Европи, па и неким азијским државама. Све о томе постоји на транскриптима са поменутих Скај апликација.

Иронично, али данас свако ко жели да има ову апликацију на паметном телефону може да купи лиценцу на три, шест месеци или годину дана и то ће га коштати између 600 и 1.200 евра!

Сматра се да и даље читав врх Српске напредне странке и врх Вучићевих „пословних људи“ користи ову апликацију. И, кад се каже да је „сад касно за поправку“, онда је то заиста тако, јер је, како МТ сазнаје, тужитељка Ковеши „подвукла црту“, што ће рећи да има довољно материјала за један велики, спектакуларни судски прогон.

Такође, према изворима МТ, ове године ће неке личности повезане са њим преко мафијашких послова, бити изведене пред црногорско тужилаштво. Може се слободно рећи да ће то бити почетак читавог ланца догађаја који ће срушити не само режим у Србији, већ и још једној суседној држави.

У међувремену, човек који је измислио анти-вирус компјутерски програм за заштиту садржаја, Џон Мекафи, нађен је мртав у затворској ћелији (претходно осуђен због наводних тржишних махинација). Уколико је убијен од стране мафије, онда је убијен погрешан човек, јер његови антивирус програми нису могли никога да заштите.

Вирус у Србији и земљама региона је криминал. Антивирус могу да буду само акције попут ове коју спрема Европско тужилаштво на челу са тужитељком Ковеши. Да се зна шта је држава и да ли она уопште постоји.