Прочитај ми чланак

СИРИЈА – гробница униполарног света и америчког империјализма

0

Ових дана отпочињу две велике битке на Блиском Истоку које могу променити ситуацију, не само у Сирији и Ираку, него и на геополитичкој мапи света. То су битка за Мосул коју покреће ирачка војска уз помоћ Курда, на подстицај САД и завршна фаза битке за Алеп сиријске војске и руских ваздухопловних снага.

rusija-i-nato-na-rubu-sukoba-sudaranje-velikih-sfera-interesa-iznad-europe-put-je-prema-nuklearnom-ratu_8147_7750

Управо се на примеру те две битке најбоље може разумети начин деловања НАТО пакта са једне стране и Руске Федерације са друге.

Подсетимо се да је Исламска држава настала као директна последица америчке агресије на Ирак. Након пада Садама Хусеина, хиљаде његових официра остало је без посла, па су се укључили у редове Исламске државе коју су од почетка Американци помагали.

Тзв. контролисани тероризам део је америчке и НАТО војне доктрине, толико пута виђене на разним ратним жариштима света. Можда најочитији такав случај био је обучавање и наоружавање талибана од стране САД и ЦИА-е у Авганистану. Присетимо се само инструмента пропаганде у виду филма „Рамбо“ у којем се амерички акциони јунак бори раме уз раме са талибанима против совјета. Лицемерна америчка администрација одговара да помаже мање зло. Али Русија никада није користила изговор да помаже терористе и екстремисте у некој земљи правдајући их да су мање зло од Американаца. Да не помињемо то што су совјети Авганистан изграђивали, а када се Америка умешала све је пропало, само је производња опијата порасла.

Милица Ђурђевић, члан Председништва Заветника

Милица Ђурђевић, члан Председништва Заветника

Зашто су САД дозволиле и помагале стварање Исламске државе? Свакако, јер су знале да ће Исламска држава кад заузме довољан део територије и ресурса у Ираку кренути на Сирију. Сирија је према речима папе Ратзингера била најтолерантнија исламска земља. У Сирији су једни поред других живели хришћани, сунити, алавити, језиди, шиити. Жене су имале сва права. Школовање, добар стандард и социјална сигурност били су на високом нивоу.

Имали су само један проблем, њихов председник, Башар Ал Асад (докторирао медицину на престижном Wестер Еyе Хоспитал у Лондону) није желео да буде америчка марионета. Иако је Башар Ал Асад на изборима 2014. освојио 88,7% гласова, и иако су регуларност избора потврдили посматрачи из 32 земље, Америка и НАТО прогласили су изборе недемократским.

Након што је ИСИЛ ушао у Сирију и извршио масовне покоље над цивилима, женама и децом, након што су слике одсечених глава обишле свет, а сиријска војска упркос храброј борби константно је узмицала, чинило се да ће Исламска држава тријумфовати и извршити геноцид невиђених размера и тиме подстакнути још већи избеглички егзодус. Тада се легална и легитимна сиријска влада за помоћ обратила Руској Федерацији и након годину дана руске интервенције ИСИЛ и сродне терористичке групе налазе се пред коначним поразом. Падом Алепа, Рака ће остати једино веће упориште Исламске државе у Сирији.

Импресивно је јуче изгледао пролазак руске флоте поред британских острва. Носач авиона Адмирал Кузњецов и још седам бродова примичу се обалама Сирије, а то значи само једно – почетак завршне битке за Алеп и крај Исламске државе у Сирији!

У исто време Американци су иницирали напад ирачке војске на Мосул, највећи град Исламске државе у Ираку, рачунајући да би пад Мосула довео до бега хиљаде терориста према Сирији.

Syrian_Refugees_022714.13940

Јасно је да су Америка и НАТО узроковали проблем, а да га Русија на његовом жаришту решава. Јасно је да су Америка и НАТО у Сирију дошли кршећи међународно право, чак и без дозволе УН, а да су Руску Федерацију у Сирију позвали демократски изабрани председник, легална и легитимна влада и сиријски народ који масовно у знак захвалности пева руске песме и истиче руске заставе. Јасно је да за разлику од Америке, која је све своје савезника од Садама, до Мубарака, преко Осаме Бин Ладена издала, Русија не издаје своје савезнике!

У Сирији се завршава сваки покушај лажне симетрије, свако релативизовање. То је земља где су све маске пале. Сирија је гроб униполарног света, место на којем је сахрањена англо-америчка доминација.

Сирија и Башар Ал Асад показали су свету да постоји избор пред сваком земљом: да ли да уђе у шињел Америке и НАТО пакта, да постане марионета, сателит и колонија или жели у заједницу једнаких, равноправних и слободних држава за коју се залажу Владимир Путин и Руска Федерација.