Прочитај ми чланак

Шиптарска полиција ушла у Бошњачку махалу и Микронасеље, народ изашао на улице

0

Припадници Косовске полиције из редовних јединица, албанске националности, од вечерас улазе у северни део Косовске Митровице, са циљем да појачају присуство у деловима града где живи етнички мешовито становништво, међу којима су пре свега Албанци. Циљ доласка ових јединица је искључиво „заштита етнички мешовитих делова града, а након више притужби Албанаца са Севера да се не осећају безбедно“, ово је за КоССев вечерас потврђено у Косовској полицији. На терену забележен је улазак више полицијских возила у Бошњачку махалу, код Три солитера из јужног дела града, преноси КоССев.

Полицајци су стационирани у мањим групама, а приметан је и мањи број грађана, међутим број грађана се ипак повећава. Према слободној процени КоССева, око стотињак грађана је тренутно окупљено на једном од улаза за Бошњачку махалу и Техничку школу, а међу њима су поједини и са маскама.

Ситуација је за сада мирна, а градом патролирају и припадници ЕУЛЕX-а.

Према сазнањима КоССева из полицијског извора, примећени полицајци нису део региона Север, али јесу део редовних јединица и то са југа.

Полицајци на терену нису хтели да дају изјаве, уз образложење да они немају дозволу за то, али су нас упутили на командира, односно портпарола полиције у јужном делу Митровице.

КоССев портал у полицијским изворима сазнаје да се ово полицијско појачање реализује „искључиво за етнички мешовите делове града – Бошњачку махалу, Три солитера и Микронасеље, како би се заштитило становништво у овим деловима града, након више притужби Албанаца из Северне Митровице да се не осећају безбедно.

Непосредно пред долазак појачаних снага полиције са југа, Косовска полиција најавила је раније вечерас да ће повећати присуство у наредним данима на Северу.

„Приоритет Косовске полиције је да обезбеди безбедност за све грађане, па ће, оцењујући ситуацију и тренутне трендове у северним општинама, полиција наредних дана појачати присуство полиције на Северу како би остварила циљеве“, саопштила је полиција раније вечерас.

Пре два дана, а након инцидената у Зубином Потоку и Северној Митровици, косовски премијер Аљбин Курти први је најавио ће се појачати присуство полиције на Северу.

„Са овим злочинима и оружаним нападима северно од Ибра, тамо ћемо сигурно имати више Косовске полиције. Зато што ће бити истрага и процесуирања ових злочинаца које плаћа Србија, а којима диригује њихов председник. Бројна кршења закона неће бити опроштена, а тенденције криминалне дестабилизације ће пропасти“, казао је тада Курти.

У току кризе са таблицама, до најновијег скока тензија на Северу дошло је пре два дана након инцидената у Зубином Потоку и Северној Митровици када су чланови општинских изборних комисија у пратњи полиције покушали да уђу у просторије ових институција на Северу, а у чему су их спречили локални Срби.

Данас је до инцидената дошло и у Великој Хочи, када су припадници косовске царине запленили 42,000 литара вина из винарије Петковић, а велики број грађана се окупио у знак протеста и подршке власнику винарије.