Синод СПЦ: Поштујемо забране, причешће је добровољно

0

Синод Српске православне цркве (СПЦ) саопштио је данас да је у свим њеним храмовима служена литургија при чему су поштоване све инструкције предви ђене за заштиту од корона вируса – у храму не више од пет особа, верници испред и око храма са прописаном удаљеношћу једног од другог и друго.

„Појавили су се, међутим, незвани гости из познатих антицрквених и антисрпских кругова, да би у резултату њихови и њима склони медији кренули у оркестрирану клеветничку хајку против СПЦ“, саопшто је Синод.

Foto: SPC

Како је наведно, „дотични грађани оптужују нас, наиме, што вернике причешћујемо из исте чаше, на традиционални начин који се примењује ево већ две хиљаде година“.

„То проглашавају кршењем обавезујућих инструкција државних власти, што је чиста лаж будући да се држава не бави нити може да се бави садржајем и начином вршења свете литургије и других црквених богослужења“, нагласио је Синод.

Како је Синод додао, „то је искључиво ствар интерног или аутономног црквеног поретка и законодавства, које држава прихвата као валидно, легитимно и легално у јавноправној сфери“.

„Нико се, уосталом, не причешћује принудно већ добровољно. Неразумно је и крајње злонамерно очекивање оних који нити долазе у цркву нити се причешћују да ће сама црква ускратити својим верницима оно што је за њу и за њих најважније и најсветије – Свето причешће“, истакао је Синод.

Синод је „поново апеловао на све вернике СПЦ да доследно и одговорно примењују све мере прописане за овај тешки период, посебно да у свете храмове улазе ради молитве и благослова појединачно или у групама до пет душа, за време богослужења у великим храмовима у више дозвољених група, али са што већим растојањем међу њима“.

„Када и прате свето богослужење стојећи напољу, под отвореним небом да се не окупљају у групе веће од дозвољеног растојања једних од других унутар сваке групе и између разних група“, прецизирао је Синод.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!