Прочитај ми чланак

Симо Спасић осуђен на шест месеци затвора због прогањања новинара

0

Симо Спасић,председникУдружења породица киднапованих, убијених и несталих са простора Косова и Метохије осуђен је данас на шест месеи затвора због кривичног дела прогањање чија је жртва био новинар Јужних вести Александар Станков.

„На основу оптужног предлога Основног јавног тужилаштва у Нишу, чијем је подношењу претходило предузимање велико броја разлиитих процесних радњи од стране јавног тужилаштва, против окривљеног Симе Спасића донета је првостепена пресуда. Њоме је он због телефонског прогањања новинара Јужних вести, оштећеног Александра Станкова у току 2021. оглашен кривим због кривичног дела прогањање из члана 138а став 1 тачка 2 Кривичног закона и осуђен на казну затвора у трајању од шест месеци. Истовремено је Спасићу изречена мера безбедности забране приближавања и комуникације са оштећеним тако што му је забрањено да се приближава оштећеном на удаљености мањој од 50 метара од седишта интернет портала Јужне вести, да са оштећеним комуницира лично, преко трећих лица, телефона, мобилног телефона, електронске поште, СМС порука, друштвених мрежа и на било који други начин и то све у трајању од годину дана од правноснажности пресуде“, навело је Основно јавно тужилаштво у свом саопштењу које је потписао портпарол Владимир Станојевић.

Foto: Youtube Printscreen/ TV Happy

Тужилаштво је даље навело да је професионално задовољно да је у конкретном случају пружена правна заштита новинару приликом вршења новинарског позива али је и истакло да ће у законком року против те пресуде изјавити жалбу којом ће тражити дужу казну затвора за Спасића .

Спасић је осуђен јер је крајем августа 2021. године послао смс претеће садржине и то након што је због поруке коју је претходно слао, био замољен на не узнемирава новинара. Претеће поруке уследиле су након што су Јужне вести објавиле текст о просторијама које је Спасић по повлашћеној цени добио од града на коришћење.

„Вас треба на колац, криво ми је што вама неко од породице није убијен“, једна је од најтежих претњи упућених новинару што је тужилаштво оквалификовало као кривично дело прогањања.