Прочитај ми чланак

Шест необичних чињеница о Николи Тесли

0

Nikola Tesla623812_orig

Никола Тесла је вероватно најпознатији по својим пионирским истраживањима на пољу електрицитета и роботике као и по бројним изумима. Међутим, он је такође познат и по необичним опсесијама и понекад, бизарном понашању.

Погледајте неке од најчуднијих чињеница у вези са једним од неопеваних хероја науке:

1. Тесла је имао опсесију у вези са бројем 3. Иако је био геније, Тесла је имао својих особености. Он је био апсолутно фиксиран на број три. Прао је своје руке три пута заредом, а морао је и да обиђе зграду три пута пре него што би ушао у њу. Ова опсесија можда је била манифестација опсесивно компулсивног поремећаја.

2. Тесла је мрзео бисере. Познати научник није могао да их поднесе. Заправо, толико је мрзео бисере да је одбијао да прича са женама које су их носиле. Нико није сигуран зашто, иако је и ово могло да буде доказ опсесивно компулсивног понашања.

3. Живео је у целибату. Брачни живот није био за Теслу, који је једном приликом изјавио: „Не верујем да можете да именујете пуно великих изума ожењених мушкараца“. Он је, наводно, мислио да би секс негативно утицао на његов научни рад.

4. Становао је у хотелској соби. Тесла је провео много година у Њујорку, а своју последњу деценију провео је живећи у соби хотела Њујоркер. Живео је у соби 3327, двособном апартману на тридесет трећем спрату.

5. Голубови су му били необично драги. Многи хране голубове у парку. Тесли то није било довољно. Имао је навику да болесне голубове доноси у свој апартман. Међутим, један голуб му је заправо украо срце, како је написао: „Волео сам тог голуба као што мушкарац воли жену, и он је волео мене. Док год сам је имао, постојала је сврха у мом животу“.

6. Тврдио је да је измислио зрак смрти. Тесла је можда волео животиње, али је поседовао и нешто мрачнију страну. Заправо, тврдио је да је измислио зрак смрти који је могао да шаље зракове честица кроз ваздух, толико снажне да би били у стању да униште флоту од 10.000 непријатељских авиона, на које би били испаљени из удаљености од 320 километара.

(Б92)