СЕЋАЊЕ НА ЕГЗОДУС 120.000 САРАЈЕВСКИХ СРБА: Биће служен помен палим борцима

0

У Сокоцу и Палама данас ће бити одржано централно обележавање 23 године од егзодуса сарајевских Срба.

Биће служен помен погинулим борцима, а венци ће бити положени на војничком гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу.

У манастиру Светог Георгија на Равној Романији биће служен парастос за све страдале Србе, првенствено за Србе Сарајевско-романијске регије који су страдали у одбрани ових простора.

Обележавању ће присуствовати делегација Народне скупштине Републике Српске и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Предвиђен је и културно-духовни програм.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 120.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Војничко гробље на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић истакао је да је ове године први пут 16. март утемељен као датум када се, под окриљем Одбора Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова, обележава сећање на егзодус сарајевских Срба.

Вуковић је напоменуо да је 16. март 1996. године био последњи дан организованог изласка Срба из сарајевског насеља Грбавице.

Он је нагласио да се сећањем на егзодус сарајевских Срба мора указати на истину због које су становници Илијаша, Илиџе, Хаџића, Вогошће и Грбавице били присиљени да напусте вековна огњишта.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!