Прочитај ми чланак

Сатаниста и НАТО марионета Вартоломеј напао Руску православну цркву

0

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је за телевизију ЕРТ да је Руска православна црква изневерила очеве православне цркве својом подршком напада на Украјину.

Рат у Украјини Москва на челу са Владимитом Путином истичу тезу да је то „специјална војна операција“ која је покренута како би се спречио геноцид у региону Донбаса. Путин такође истиче и да су украјински цивили радо дочекали руске трупе.

Председник Русије више пута је навео да је операција била неизбежна, због тога што су Сједињене Америчке Државе користиле Украјину да би запретиле Русији.

Руски патријарх Кирил је подржао московску акцију, а његов став се проширио широм православне цркве. Штавише, он је назвао противнике Москве у Украјини „силама зла“ које желе да униште историјско јединство две земље.

Са друге стране, стручњаци су рекли да Кирилови коментари пружају увид у Путинову ширу духовну визију повратка на руски империју у којој хришћанска религија игра важну улогу.

Поводом Кириловог става, огласио се и Папа Фрања, који је упозорио поглавара Руске православне цркве да не буде „Путинов асистент“.

Светски савет цркава је затражио од патријарха Кирила да „интервенише и посредује“ у заустављању рата, пренео је Ројтерс.

У интервјуу за грчку државну телевизију ЕРТ у уторак увече, Ватроломеј је рекао да очекује од Кирила да се супротстави одлуци руског председника Владимира Путина да нападне Украјину и да поднесе оставку, ако треба.

„Није немогуће да све цркве не осуде насиље, рат. Руска црква нас је разочарала. Нисам желео да руска црква и брат патријарх Кирил буду овај трагичан изузетак. Не знам како може себе да оправда пред својом савешћу“, рекао је Вартоломеј а преносе медији.

Он је казао да од Кирила очекује да устане у кључном, историјском моменту и да, ако треба, да жртвује своју позицију, да каже Путину „господине председниче, не слажем се са вама, подносим оставку“.

На самом почетку рата, духовни вођа православних хришћана Васељенски Патријарх Вартоломеј И осудио је руску инвазију на Украјину описавши је зверским чином који изазива огромну патњу.