Прочитај ми чланак

САЈАМ ТУРИЗМА У МОСКВИ: Руси желе да прођу стазама куда су ишли њихови преци

0

Kopaonik008

Поводом учешћа на једном од 5 највећих светских сајама туризма, у Москву је дошла српска делегација коју чине представници министарства привреде, Туристичке организације Србије и српских хотелијера. Пред почетак сајма, одржана је и промоција српског туризма за руске новинаре и туроператере уз подршку српске амбасаде у Москви. Презентацију је наравно, неизоставно пропратила и дегустација српске хране и вина.

Неформална атмосфера током ручка је омогућила бројним новинарима да се додатно упознају са свим детаљима везаним за понуду Туристичке организације Србије.

Окупљање је отворио амбасадор Славенко Терзић, топлим речима, обраћајући се окупљеним новинарима на руском:

„Посебно говорити о српско-руским односима, нема потребе, јер све се зна. Вама су већ познати огромни туристички потенцијали Србије – и географски, и природни и културни. Сматрам да управо све те могућности нашег туризма још нису до краја развијене.

Недавно сам имао састанак са заменицом министра културе РФ Алом Јуријевном Маниловом, задуженом за питања туризма. Тада сам уз шалу констатовао – ако Турску годишње посети 3 до 4 милиона руских туриста, зашто Србију не би бар 200 или 300 хиљада?

Ми смо православна, Русији духовно блиска, словенска држава. Па ипак, за многе Русе, Србија је још неоткривена дестинација. Нисам срео ни једног Руса који је, био у Србији, а да није пожелео поново да је посети. Наша велика предност је и то што се Руси у Србији осећају добродошло и пријатно. Амбасада Србије је увек отворена за све који имају неко питање, за оне којима је потребна помоћ или било каква консултација…..”

Након презентације, за „Глас Русије“ Гордана Радосављевић из министарства привреде, помоћница министра привреде за туризам и туристичку инспекцију, рекла је:

„Драго ми је да сам овде и што ћу моћи да представим своју земљу на великом туристичком сајму на којем сам први пут. Очекујем много већу сарадњу, обзиром да у протеклој години Србија, као туристичка дестинација која се континуирано промовише на разним догађајима, бележи раст. Као представник државе очекујем виши ниво сарадње, не само у области туризма, него и у другим гранама привреде.”

Олга Стојановић, која је испред Туристичке организације Србије одржала презентацију за новинаре, о учешћу и уопште представљању Србије на великом туристичком сајму за „Глас Русије“ каже:

„На сајму у Москви смо већ годинама присутни. Од прошле године учествујемо и на јесењем туристичком, специјализованом сајму Леисуре. Бележимо раст посета из Русије од 32% у односу на претходну годину. Осим традиционално великог броја посета из република бивше Југославије, Руси су на првом месту у 2013.години по броју посета и ноћења. Београд предњачи, а затим су интересантне бање у целини и Копаоник.

Сваке године имамо другачију кампању. Ове године је то Лифестyле, она је упућена младима, а показатеље ћемо видети крајем 2014.године. ТОС обележава својом новом брошуром и 100-годишњицу почетка Првог светског рата. У електронском облику, брошура се такође налази и на нашем сајту и преведена је наравно на руски језик. Поред обраћања младима у оквиру кампање Лифестyле, облежавање почетка Првог светског рата нам је важна тема за ову годину.”

Âðó÷åíèå âåðèòåëüíûõ ãðàìîò ïîñëàìè èíîñòðàííûõ ãîñóäàðñòâ

На ову тему је посебно обратио пажњу и амбасадор Терзић током свог излагања:

„То је био велики догађај и за царску Русију и за Србију. Желим да подвучем да је Николај ИИ, када је Србија већ добила ултиматум од Аустроугарске монархије, одмах послао писмо нашем регенту, рекавши да Русија неће оставити Србију. 1914.године било 11 руских артиљеријских батерија у Србији. Сви руски војници, као и српски, погинули су током одбране Београда 1915.године.

Многи потомци погинулих руских војника, нама се данас обраћају са жељом да посете Србију управо из тог разлога. Млади људи данас желе да прођу тим стазама куда су ишли њихови преци када су се борили на страни Србије. Најпре су им занимљиви градови Кладово, Неготин, Ниш, потом Златибор, Мокра гора… Захваљујући Руским железницама и њиховом председнику Јакуњину, на Мокрој гори је подигнута капела у знак сећања на пале руске борце- ратне заробљенике. И обележавање овог великог догађаја може помоћи да се данас млади људи из Русије упознају са Србијом захваљујући историји.”

За крај обраћања, поново вас све срдачно позивам у Србију. После једне посете Србији, сигуран сам уследиће још многе…

Фотографије које илуструју сусрет руских новинара и туроператера са представницима министарства привреде, Туристичке организације Србије и српских хотелијера из бањских лечилишта, можете погледати у фотоархиви на нашој интернет страници.

(Глас Русије)