Прочитај ми чланак

САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА – Аранђеловдан (Тајна празника)

0

Аутори емисије "Тајна празника" су професори Богословије Светог Саве у Београду: Јован Лазаревић, ђакон Радомир Врућинић и ђакон Бранислав Кеџић.

Српска православна црква (СПЦ) и верници славе 21. новембра, према новом, односно 8. новембра према старом (Јулијанском) календару Сабор светог архангела Михаила (Аранђеловдан), који је према броју верника који га славе, на другом месту, после Светог Николе.

Михаил на јеврејском језику значи: ко је као Бог или ко је раван Богу. Св. Михаил слави се још од првих времена хришћанских као војвода, који у десној руци држи копље, којим потире Луцифера, сатану, а у левој палмову зелену гранчицу.

На врх копља има платнену траку са црвеним крстом. Арханђео Михаил сматра се нарочито чуварем вере православне и борцем против јереси верских.

 

Предводник небеске војске

Према учењу Цркве, у почетку, када је Бог стварао свет, сем видљивог или материјалног, најпре је створио духовни, невидљиви свет – духове.

ТРОПАР, глас 4

Вас, вође небеских војски, ми недостојни увек молимо, да нас заштитите својим молитвама, као заклоном крила своје бестелесне славе, чувајући нас који пред вама падамо и усрдно вапијемо: избавите нас од беда као вође небеских сила.

У почетку сви духови беху добри, али када је Луцифер, отпао од Бога, повука за собом у пропаст један део ангела, тада су се духови поделили на добре и на зле, на анђеле и демоне. Грчка реч ангелос значи весник, а демон – пакосник.

Анђели немају тела, али се на иконама приказују у људском облику. Живопишу се као млади људи и због тога што немају телесних жеља и брига као људи. Пошто немају ничег телесног, претпоставља се да немају ништа сто би им кварило и ружило младост и лепоту, зато су вечно млади и лепи.

Увек су обучени у белу одећу, плаштове, у знак чистоте и невиности. Само се архистрат Михаило живопише у оделу, како су, у давна времена, носиле војводе. Архангел Михаил сматра се предводником небеске бестелесне силе, који је сабрао војску анђела да би се супротставили силама зла палог анђела Луцифера (Сатанаила).

Жито и за “живог светца”

Арханђел Михаило је, према веровању, „живи светац„, седи на Месецу и гледа шта људи раде, а повремено и силази међу људе. У народу постоји погрешна традиција да славари не спремају жито (кољиво) за Аранђеловдан, јер кажу да је арахнгел Михаило „живи светац“.Верује се и да славару арханђел Михаило све време славе стоји на десном рамену. Међутим, Аранђеловдан се прославља исто као и све друге крсне славе, припремом славског колача, жита и вина. Да ли ће Аранђеловдан бити прослављен уз посну или мрсну трпезу, зависи од тога на који дан пада. Ако пада у среду или петак, онда треба да буде посна, а жито је обавезно.

За Јевреје, арханђел Михајло је заштитник Израела и синагоге. Као свог заштитника слави га београдска Саборна црква, освештана на Аранђеловдан 1845. године, а чији је ктитор кнез Милош Обреновић. Архангела Михајла је као породичног заштитника поштовала српска владарска династија Немањића. Архангела Михајла као своју крсни славу обележава и Удружење новинара Србије.