Прочитај ми чланак

РУСКИ РЕГНУМ: Ко је ко у Српској цркви између Цариграда и Москве?

0

На сајту руске државне агенције "Регнум" објављен је нови текст о актуелном стању у српској православној цркви. Ово је други текст на ову тему у последњих неколико дана, што говори о пажњи која јој се у руској јавности посвећује.

Текст преносимо у целости: Противречне информације пристижу са Балкана у вези са стањем у Српској православној цркви. Српски медији извештавају о „обновљеној љубави између Цариграда и СПЦ“ како је вест о сусрету високих делегација Васељенске Патријаршије и Синода СПЦ пренео провладин дневни лист „Курир“.

ФОТО: ТВ Храм

У извештају се наводи да се делегација Васељенске патријаршије током четвртка и петка прошле недеље први пут после пет година, састала са патријархом Иринејем и Синодом Српске православне цркве. Овакав напрасни сусрет двеју високих делегација чуди будући да се сам Патријарх заједно са члановима Синода СПЦ неретко негативно односи према поступцима Васељенске Патријаршије, истичући блиске и братске односе са руском црквом, у чему предњачи Епископ бачки Иринеј који је такође као члан Синода присуствовао сусретима двеју делегација.

Све до прошле недеље, Епископ бачки, који слови за „сиву еминенцију српске цркве“ и човека најближег Руској православној цркви, веома често се у јавним наступима згражавао црквеном политиком Фанара према црквеном питању у Украјини. Владика Иринеј је у својству портпарола СПЦ издао више саопштења у којима се цариградски патријарх, између осталог, означава као генератор „хаоса у васељенском православљу“.

Оваква саопштења и став Епископа бачког, иначе донедавно најлојалнијег човека Цариграда, очигледно је имало толико утицаја у православном свету да је Београд посетила делегација Васељенске патријаршије на челу са, једним од водећих православних теолога, митрополитом Јованом Зизијуласом, која се састала са члановима српског Синода. Саопштење које је после тога издато на званичном сајту СПЦ врло је штуро, али су зато медији блиски власти у Србији са којом чланови Синода СПЦ имају веома блиску сарадњу, пренели чак и детаље о сусрету делегација двеју Цркава.

– Српска православна црква је одувек поштовала Цариград и данас воли Васељенску патријаршију као своју мајку цркву – поручио је патријарх Иринеј током сусрета који је, како се наводи, „отворио нову страницу у односима Цариграда и СПЦ обновивши споне јединства и љубави – преносе српски медији.SPC

Другим речима: српска црква неће признати украјинске расколнике, али неће ни прекинути црквено општење са Цариградом који и даље сматрају својом „мајком црквом“. Стога се стиче утисак да портпарол СПЦ Епископ бачки Иринеј прави много буке ни око чега.

Из извора у врху Руске православне цркве сазнајемо да такво понашање Владике Иринеја не чуди јер иако он тренутно слови за „руског човека“ у Српској православној цркви, Епископ бачки никада није престао бити најлојалнији човек Цариграда у СПЦ. То може да значи да је „сукоб“ СПЦ са Цариградом намерно исфорсиран од стране Епископа Иринеја који је само направио представу за јавност, а све са циљем да себе представи човеком који заступа интересе Руске православне цркве. Ипак, да Епископ бачки Иринеј већ деценијама ради против интереса Руске Цркве у Србији, потврђује и статус који у Србији има подворје Руске Цркве.

За време док је на челу Владе Србије био Војислав Коштунице, залагањем Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, подворје Руске Цркве у Београду уписано је у регистар Цркава и верских заједница у Србији. Пар година касније, тадашње Министарство вера је под великим притиском Епископа бачког Иринеја, подворју Руске Цркве у Београду укинуло тај статус и исписало га из регистра Цркава и верских заједница, тако да од тада Подворје Руске Цркве у Београду свој правни статус остварује у оквиру Архиепископије београдско-карловачке СПЦ.

Извори у Московској Патријаршији сећају се и изјаве Епископа бачког Иринеја из времена када није крио блиске односе са Цариградом и пријатељске односе са Патријархом Вартоломејем: „Да се родио као Србин, али да ће умрети као Јелин“. Васељенска патријаршија се, у јеку украјинске кризе, изјаснила да је црквена ситуација у српским земљама за њу јасна. У Црној Гори у којој постоји самозвана Црногорска православна црква коју су признавали украјински расколници пре него што им је Цариград доделио Томос о аутокефалности, као и у Македонији чија је црква у расколу са Београдом још из времена комунизма, за Васељенску патријаршију је канонска једино јерархија Српске цркве.

У том смислу се Српској православној цркви ни на који начин не би исплатило заоштравати односе са Цариградом, поготово у контексту политичке ситуације на Балкану која никако не иде на руку ни званичној Србији, ни Српској православној цркви. Према томе, како кажу наши извори са терена, оно што је стварна намера Епископа бачког Иринеја јесте да, у корист Васељенске патријаршије још више интензивира сукоб на линији Београд-Фанар, што ће патријарху Вартоломеју послужити као изговор да црквену ситуацију у Македонији реши на сличан начин као и у Украјини, изговарајући се немогућношћу да се са Српском црквом постигне било какав договор.

Наравно да Епископ бачки неће ићи тако далеко и заговарати прекид општења са Цариградом, али ће, поред тога, чинити све да се режираним сукобом ситуација преокрене против интереса српске, али и Руске православне цркве и руске политике на Балкану у целини.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!