Прочитај ми чланак

Руска православна црква прекида односе са Кипарском православном црквом

0

Синод Руске православне цркве саопштио је да не може да буде у евхаристијском (литургијском) општењу са новим поглаваром Кипарске православне цркве, архиепископом Георгијем, због његовог признања украјинских расколника, објављено је на сајту Руске православне цркве.

Након што је досадашњи поглавар Кипарске Цркве, архиепископ Хризостом II, преминуо 7. новембра 2022. године, на његово место је изабран архиепископ Георгије, који је наставио са помињањем украјинских расколника

Руска православна црква не може да буде у литургијском општењу са новим поглаваром Кипарске православне цркве, архиепископом Георгијем, због његовог признања украјинских расколника, саопштено је након заседања Синода РПЦ.

„Новоизабрани поглавар Кипарске православне цркве, архиепископ Нове Јустинијане и целог Кипра, Георгије наставио је да помиње лидера украјинских расколника. Свети Синод је констатовао немогућност помена имена архиепископа Нове Јустинијане и целог Кипра Георгија у диптисима, молитвеног и евхаристијског општењa с њим, као и с оним архијерејима Кипарске православне Цркве који су ушли или ће ући у црквено општење са расколницима“, пише на сајту Руске православне цркве.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“.

У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.