Прочитај ми чланак

Расписана међународна потерница за оптуженим да је запалио кућу новинара

0

Уочи суђења за паљење куће новинара Милана Јовановића које се наставља у понедељак, 5. октобара, УНС је од Другог основног суда у Београду добио потврду да је тај суд дао сагласност за расписивање међународне потернице за Александром Маринковићем, оптуженим да је директан нападач куће новинара.

У одговору Другог основног суда УНС-у стоји да је 13. фебруара ове године тај суд дао сагласност Одељењу за потраге за расписивање међународне потернице за Маринковићем. Исту сагласност дало је Министарство правде, стоји у одговору.

Screenshot/TV Prva

Шта је Министарство унутрашњих послова урадило и до каквих сазнања је дошло у потрази за Маринковићем, УНС-у до објављивања текста није одговорено. У Другом основом суду наводе да су таква сазнања искључиво у надлежности полиције.

На суђењу за паљење куће новинара „Жиг инфа“ Јовановића судија Славко Жугић донео је решење за одређивање притвора окривљеном Александром Маринковићу, који се није појавио на рочишту у децембру прошле године, те је расписао потерницу за њим. То решење, стоји у одговору суда УНС-у, постало је правноснажно 17. јануара 2020. године.

Судија Жугић је, иначе, у августу ове године донео одлуку да се Маринковићу због бекства суди у одсуству са осталим окривљенима, бившем председнику општине Гроцка Драгољубом Симоновићем, Владимиром Михаиловићем и Игором Новаковићем.

Оптужени Маринковић је и сам на саслушању у присуству тужиоца, непосредно након што је у децембру 2018. године изгорела кућа новинара Јовановића, признао да је изазвао пожар како би му „локални зеленаш“ Игор Новаковић отписао дуг.

Није знао ко живи у кући, нити да је реч о новинару и бившем полицајцу, стоји у записнику о саслушању Маринковића. Понуда Новаковића била је да се на адреси Гробљанска 21 у Врчину „запали један мерцедес А класе који се налазио у једној гаражи“.

Наредна рочишта за паљење куће новинара заказана су за 5. и 6. октобар у Другом основном суду у Београду (зграда Палате правде). Милан Јовановић и његова супруга Јела Дељанин су на претходним суђењима додатно трауматизовани, а никакав механизам заштите жртви им није обезбеђен.

На суђењима су адвокати одбрани мучки испитивали новинара и његову супругу, а умањивали су и вредност њихових ствари које су изгореле у пожару. Адвокат Симоновића је чак оптужио да је Јовановић кобне ноће, којег је супруга онесвешћеног извлачила из куће у пламену, пуцао на Маринковића.