Прочитај ми чланак

Расколници провоцирали монахе и вернике УПЦ испред лавре, окупља се све више људи

0

Старешина Кијевско-печерске лавре митрополит Павел изјавио је да му је уручено обавештење о покретању поступка због сумње да је одговоран за распиривање међуверске мржње и сарадњу с Русијом.

Како је рекао, сада ће код њега бити извршен претрес.

Foto: Youtube

„Данас у 7.30 су ми уручили документ у којем је наведено за шта ме сумњиче… сада ће бити извршен претрес“, рекао је он.

Поред две тачке за које га сумњиче наведено је и да је проклињао украјинског председника. Митрополит је објаснио да се ради о цитату из јеванђеља.

Он је додао да је све ово што се догађа прогон.

Како су за Спутњик рекли очевици, припадници СБУ су већ почели претрес.

Полиција је блокирала део лавре где живи митрополит и не дозвољава верницима да се приближе, пише издање „Страна“.

Украјински портал „Вести“ јавља да присталице расколничке Православне цркве Украјине провоцирају монахе и вернике канонске УПЦ на улазу у лавру. У једном моменту дошло је и до кошкања.

Све више присталица и УПЦ и тзв. ПЦУ се окупља испред лавре.

Канонска Украјинска православна црква саопштила је, у међувремену, да је митрополит позван на саслушање које треба да почне у 12 сати по локалном времену.

Раније је министар културе Украјине Александар Ткаченко рекао да су власти поништиле уредбу о предаји Кијевско-Печерске лавре на бесплатну употребу УПЦ.

Споменик „Кијевско-печерска лавра“ затражио је покретање поступка о „заплени имовине“ манастира, наводи се на сајту Министарства културе Украјине. Они су објаснили да комисија за пријем и предају државне имовине Лавре није могла да почне са радом због опструкције НН лица.
Ултиматум који је Министарство културе поставило Украјинској православној цркви истекао је 29. марта. Дирекција националног споменика Кијевско-печерске лавре једнострано је раскинула уговор о закупу и наредила монасима да напусте манастир.

Намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павел (Лебед) је рекао да не може бити компромиса на ову тему и да није могућ једностран раскид уговора о изнајмљивању објеката Лавре, већ да је потребна одлука суда.

Како је нагласио, монаси неће напустити лавру док се пред судом не разреши то питање.