Прочитај ми чланак

Просветаре у Србији „извели пред стрељачки стој“: Пуцај Ружићу! Ми сада држимо час

0

У 47 градова и општина у Србији одржан је протест просветних радника са захтевима - да се у школама заустави сваки вид насиља и да наставници добију статус службеног лица. Повод за протест било је ученичко насиље према професорки енглеског из Техничке школе у Трстенику.

Део наставника из тог града придружио се колегама из Крушевца, где су се окупили да, како су навели, изразе бунт против насиља које виде на сваком кораку.

Протест је одржан и у Београду, где се на почетку, на Тргу Николе Пашића, према речима репортера Н1, окупио велики број наставника који су носили и транспаренте са именом школе из које долазе. Они су потом отишли у протестну шетњу до Министарства просвете у Немањиној улици, како би, како су навели, послали поруку министру просвете Бранку Ружићу да нису против државе. Такође су најавили много веће протесте уколико се ништа не промени. Како су навели из Уније просветних синдиката, на протесту је у 47 градова и општина било око 35 до 40 хиљада запослених у просвети.

Наставница српског језика из Трстеника Јелена Аранђеловић рекла је за Н1 да је ово требало много раније да се деси.

„Подршка колегиници се уопште не доводи у питање, али овде се ради о свима нама, о нашем положају у друштву, како нас друштво види, а како нас друштво види, виде нас и деца“, поручила је она.

Казала је да је положај просветних радника такав да многи покушавају да нађу нова занимања, да напусте просвету, јер је постало немогуће издржати.

„Нема проблема у просвети, има проблема око нас. Проблеми су почели оног тренутка када смо постали просветари, не професори, наставници, учитељи, него када су почели да се најављују протести просветара… Људи не сагледавају колика је тежина посла којим се бавимо“, рекла је Аранђеловић.

Она додаје да је насиље нешто што постоји, да је кренуло много раније, али се некада „некако ауторитет професора подразумевао“ .

Упитана зашто просветни синдикати нису уједињени изашли на данашњи протест, она каже да имају исти циљ, али да је сада ко ће први.

„У овом случају требало је сви да изађемо заједно и кренемо јединствено“, указује.

Додаје да синдикати инсистирају на статусу службеног лица, али да није сигурна колико је то у реду, „мора да се мења из корена однос према школи, просвети, министарство треба да схвати да је оно ту због нас, да нас подржи, а не на сваки наш глас да реагује штиклом“.

Београдски просветари: Сада је на потезу држава

И у Београду је протест почео на Тргу Николе Пашића, после чега су просветари отишли у протестну шетњу до Министарства просвете, где је протест и завршен.

Репортер Н1 каже да су просветари поручили да ће школе данас бити закључане, „јер такве школе нам не требају ако се такве ствари у њима дешавају, хитно се нешто мора променити“.

Како су навели из Уније просветних синдиката, свесни су да данас неодржавањем наставе крше закон, али да „једноставно више не могу да трпе, спремни су да се одрекну дневнице за данашњи дан“. Додају да су били под великим притиском руководства школа, односно директора, пред протест.

Форум београдских гимназија саопштио је да је добио информације од својих колега да је градска просветна инспекција послата на терен и проверава у којим школама запослени нису на својим радним местима.

Захтев им је, како истичу, статус службеног лица и додају да није време за неке друге захтеве у овом тренутку.

Они се, такође, залажу и да се скрати дужина васпитно-дисциплинског поступка према насилним ученицима.

Они су, такође, отишли и у протестну шетњу улицама Краља Милана, Кнеза Милоша и Немањином, све до зграде Министарства просвете да би, како су навели, послали поруку министру просвете Бранку Ружићу да нису против државе, већ од ње траже да их подржи, да из разуме, и како су поновили из Уније синдиката, упркос тешком материјалном положају просветних радника, овога пута се ради само о достојанству и немају никакве друге захтеве.

Навели су да ће у наредних 20 дана бити стрпљиви и сачекати реакцију министра просвете, који је раније казао да би око 20. децембра требало да буду познате конкретне мере о спречавању насиља у школама. Рекли су да ће у складу с тим реаговати, а ако се ништа не промени најавили су много веће и радикалније протесте.

Како су саопштили из Уније просветних синдиката у 47 градова и општина окупило се око 35 до 40 хиљада запослених у просвети.

У 820 основних и средњих школа у Србији данас неће бити наставе ни у првој ни у другој смени, а просветни радници из тих школа су на трговима у 47 градова и општина тачно у подне одржали протест са само једним захтевом – да се у школама заустави сваки вид насиља и да се наставницима додели статус службеног лица.

Протест ‘‘Стоп насиљу у школама‘‘, организовала Унија синдиката просветних радника Србије, као репрезентативни синдикат у образовању који броји око 30.000 чланова широм земље.

Нови Сад: Не желимо са панциром да идемо у школу

Неколико десетина просветних радника окупило се на протесту испред зграде Бановине у Новом Саду, као одговор на све учесталије случајеве насиља у школама, како према ученицима тако и према наставницима.
Окупљени просветари носили су заставе Уније синдиката просветних радника Војводине и транспаренте са натписима „Школа је друга породица, шта је са првом?“ и „Стоп насиљу“.

Како су поручили том приликом, просветари се боре за своје достојанство и не желе у школу да „долазе у заштитним панцирима“.

Председник градског одбора Уније синдиката просветних радника Војводине Мартин Михајловић затражио је од Министарства просвете да просветним радницима додели статус службеног лица, како би „бар на неки начин били заштићени“.

„Када бих вам показао списак новинских написа претходних 15 година где се на сваких шест месеци појави нека врста насиља над просветним радником или вршњачко насиље, били бисте згрожени – дављење, вађење ножева на наставнике, пребијање наставника и директора…“, подсетио је Михајловић.

Просветари су се жалили и на компликоване бирократске процедуре са којима се свакодневно суочавају, али и на благонаклон однос система према неодговорним ђацима.

Истакли су и да је неопходно побољшати положај просветних радника у Србији.

У Нишу – школски час на отвореном

Према речима репортера Н1 Милана Стојановића, у Нишу се неће шетати, а окупљени просветари су рекли да ће практично одржати један јавни час, „школски час на отвореном“.

Порука је да више не желе да ћуте о проблемима са којима се суочавају на послу. Кажу да није реч о платама, финансијама, у овом тренутку, мада то јесу хронични проблеми, али кажу реч је о томе да се мора говорити о безбедности свих у образовном систему. Скупови су заказани и у Лесковцу, Прокупљу, Врању.

Гордана Андрић, портпарол Уније синдиката просветних радника рекла је да је „данас за просветне раднике заиста добар дан“.

„Одавно се нисмо овако лепо ујединили око једног јединог, не захтева, али апела свакако. Чула сам да јесте било притисака, јесте било пласирања информација, које ће збунити и просветне раднике и јавност, УСПРС је најавила овај штрајк пре 10 дана, од тада је било дезинформација које ће збунити све. Директори су вршили велики притисак над радницима. Ово је протест данас против насиља, не само ученика према професорима и ученика међусобно, него и насиља које врше директори над професорима. Психолози ће вам рећи да се насиље врши на неколико нивоа, вербално је подједнако важно и злослутно као физичко, још ћу рећи и да оно неизоставно води физичком насиљу“, каже она.

Чињеница је, каже она, „да су кадрови на руководећим местима пре свега СНС кадрови“.

„То знају сви у јавности. Њима очигледно није у интересу да се одржавају штрајкови. Комплетна јавност данас зна да је за овакву ескалацију насиља управо одговорно креирање политике претходних десетак година, ово што се у школама догађа је само последица насиља у целом друштву, које не само да се не санкционише, него се награђује“, каже.

Према њеним речима, у Нишком округу су 24 школе у тоталној обустави, у 12 школа су у обустави чланови УСПРС, а у две школе из техничких разлога није могло да дође до обуставе рада, јер, како каже, раде са децом са сметњама у развоју.

Протест и у Крагујевцу

Просветари свој бунт изражавају и у Крагујевцу. У основним и средњим школама у Крагујевцу није било наставе, а просветни радници протестовали су на Ђачком тргу испред Прве крагујевачке гимназије, тражећи од власти безбедне услове за несметан рад.

На протесту истакнут је захтев да просветни радници добију статус службеног лица, или, ако то по закону није могуће, да Министарство просвете обезбеди услове за безбедан рад просветних радника и санкционисање насилнка у школама.

Професорка Марија Благојевић рекла је да ју је срамота што су многе њихове колеге морале да напусте просвету.

Једноставно нису хтели партијску књижицу, а ми нисмо ништа учинили да их задржимо, рекла је она и додала:

„Нама је одавно јасно да се боримо с новом идеолошком диктатуром у образовању, јер ако не радимо сви по истим обрасцима и сви по истом налогу, нисмо добри наставници, казала је Благојевић.

Благојевић је оценила да је крајње време да се и просветни радници преиспитају колико су и сами допринели ситуацији у којој се налазе и да се изборе за спас урушене просвете.

Ако нешто сада не учинимо, бићемо саучесници у коначном уништавању просвете и нећемо се ни мало разликовати од ових који својим нечињењем трују воду у бунару из које ће пити будућност ове земље, поручила је Благојевић.

Председница Уније синдиката просветних радника Крагујевца Љиљана Милетић рекла је окупљенима да је у Крагујевцу данас настава прекинута у 25 школа и да у је таква ситуација у већини околних места.

Координатор синдиката просветних радника Крагујевца Милан Јефтић рекао је да су се просветни радници одлучили на једнодневни прекид наставе како би указали на нарастајућу опасност од насиља у школама коме су све чешће изложени наставници и професори.

Дошло је неко зло време у коме морамо да апелујемо да нам се сачувају животи и здравље, рекао је Јефтић.

Крушевац устао због Трстеника

У Крушевцу, са протеста Уније синдиката просветних радника (УСПРС), због насиља над професорком у Техничкој школи у Трстенику, поручено је да се тим протестом данас брани просвета. Окупљени су носили транспаренте „Будућност образовања почиње данас“, „Рушење просвете – Србија без будућности“.

Наставу је данас, према подацима крушевачке УПРС обуставило 40 школа у Расинском округу, у којима већина професора припада том синдикату.

Председник крушевачког УСПРС-а Добривоје Марјановић захвалио је колегама који су, након одлуке о протесту, „издржали све притиске“.

Подсетио је да се Унија обратила осталим синдикатима, али да су, како је казао, „сви они који су желели да стану на прави пут“ – на протесту.

Казао је да су „сви који другачије мисле“ на другим местима, те додао да су „они организовали једночасовну обуставу рада и протест јуче у Београду“.

Оптужио их је да „служе да подмирују власт и потписују кад треба колективне уговоре или прекиде штрајка“.

„Много пута су нас издали, тако да више са њима нећемо сарадјивати“, казао је он.

Професор Техничке школе из Трстеника Љубиша Чеперковић је казао да је та школа постала синоним за „измицање столице“.

Казао је да су сви просветари мислили да то не може да има се деси, те да, како је рекао, „сваког дана нам измичу столице сви који причају како не радимо ништа, како нам је радно време као породиљама и да имамо одмор три месеца“.

„Измичу нам столице и они који траже да поправимо оцену, директори који запошљавају своје пулене преко реда, Министарство и колеге које су остале у учионицама“, поручио је он.

И у Новом Пазару указали на насиље у школама

Повереник Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) за Нови Пазар Елвис Диванефендић изјавио је да је циљ протеста очување достојанства и заштита просветних радника у Србији од насиља.

Он је на протесту испред Основне школе „Вук Караџић“, на коме се окупило око 30 чланова тог синдиката из пет новопазарских школа, казао да је насиље свеприсутно у образовним установама.

„Бојим се да то неће престати ни са овим, али на нама је да подигнемо глас, да кажемо стоп сваком виду насиља у школама“, истакао је Диванефендић.

Наставница средње медицинске школе „Два хероја“ Емина Брунчевић казала је да је штрајк усмерен против Министарства просвете као кровне институције јер се, како је оценила, на том нивоу „решава коренит проблем у школском систему, као што је насиље“.

Казала је да је раније одсуство штрајкова просветних радника у Новом Пазару „последица свеукупне друштвене ситуације“ и да је то специфична средина.

„Оно што је задивљујуће, а што мени као појединцу и наставнику даје наду да ћемо се покренути са мртве тачке… јесте то што су данас у Новом Пазару, иако без радикалних мера, сви синдикати у неком виду штрајка“, навела је Брунчевић.

Протест и у Банату

Представници Синдиката просветних радника Баната су са протеста у Зрењанину поручили да тим протестом брани достојанство професије и заштита деце у школама, а да је оснивање радне групе за спречавање насиља „само изнуђена пружена рука“.

Учесница протеста Гордана Мицић изјавила је да је подршка колегиници – жртви насиља, била само повод окупљања, а да су стварни разлог, узрок и последице много већи и шири.

Оценила је да је опште мишљење да је оснивање радне групе за спречавање насиља „само изнуђена пружена рука“, те додала да ће просветари то сматрати гестом добре воље.

„У стварну намеру ћемо се уверити када видимо епилог и примену онога што се нуди и што ће наводно решити ситуацију“, казала је Мићић.

Указала је и да су се окупили како би показали да је систем вредности у земљи урушен, а достојанство просветног радника и професије у школама деградирано.

Рекла је и да су наставници обесправљени и понижени и да „нису ауторитет за ученике“, те упозорила да ће, уколико тако остане, то довести до несагледивих последице на генерације које се школују.

Наставник Милан Галић рекао је да се окупљени просветари боре за професију, за заштиту њих и деце у школама.

Указао је да се дешава насиље које не престаје, а да деца у школама као да нису о томе обавештена.

Галић сматра и да министар просвете Бранко Ружић, због, како је казао, неодговорне изјаве о случају вршњачког насиља у Суботици, не би више треба да буду у влади.