Прочитај ми чланак

Пророковић: Подлегање притиску под којим је сада Србија биће – катастрофа

0

ЗБОГ чега сам потписао Светосавски проглас за спас Косова и Метохије?

Бавећи се политиком, научно-истраживачким радом и публицистиком, често сам себи поставио питање: како нам се догодила 1974-та година? Како се у нашој јавности, политичкој пре свега, онако лако протурио устав који нам је 15 година касније донео грађански рат и због којег и данас трпимо последице?

Foto: Youtube

Сличности између процеса који траје, а везан је за преговоре о статусу КиМ током последње деценије и онога што се дешавало од 1966-те до 1974-те и промене устава, ту сличност видим у неколико ствари.

И једно и друго су део вишегодишњих процеса током којих је требало да се скува жаба.

И један и други су изразито недемократски, само што се то недемократско сада везује и за западне посреднике – где се разговара језиком ултиматума и финална верзија споразума пише без учешћа заинтересованих страна, какав је то манир, где може у савременим међународним односима да се то пронађе?

У оба процеса смо имали образложење да ће нам се небо срушити на главу ако не пристанемо.

У првом случају, уколико одустанемо од братства и јединства неће бити напретка и економског развоја. А данас, ако одустанемо од предаје Косова – неће бити наставка евроинтеграција, па нећемо моћи да добијамо повољне кредите и да шопингујемо у Бечу.

Последице прихватања споразума, који је у средствима јавног информисања објављен, биће једнако катастрофалне као и последице нашег пристајања на устав из 1974-те.

Те последице би биле очигледније и изразитије за деценију и по него данас.

Зато мислим да је врло важно показати противљење овом документу, начину на који се покушава да се уведе у политички саобраћај и противљење објашњењима које можемо да чујемо.

Душан Пророковић

Да додам на крају: ситуација јесте тешка, много је опасности и изазова пред нама, али ја и даље мислим да није катастрофална.

Да би била катастрофална, неопходно је да они који постављају ултиматум имају снагу да против вас примене неке мере које најављују. Ја уопште нисам убеђен да они могу те мере да спроведу, макар њима и претили, како је то председник Републике у јавном обраћању то рекао, нити да им је у интересу да те мере против нас спроводу.

Тако да мислим да је ово још један покушај да се изврши додатан притисак на Београд.

Уколико бисмо ми на то пристали, уследила би катастрофа.

Уколико не пристанемо, вероватно би се само ови преговори наставили.