ПРОПАЛИ ПРЕГОВОРИ Влада уцењивала, Црква одбила понижавајуће предлоге

0

Преговори између Митрополије црногорско-приморске и Владе Црне Горе о Закону о слободи веросиповести завршени су данас без резултата. Како Спутњик сазнаје, црногорске власти нису понудиле Митрополији ништа ново.

Преговори Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и епархија Српске православне цркве (СПЦ) на експертском нивоу о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница били настављени су данас у 11 часова, у Вили Горица у Подгорици.

Foto: Twitter/Vlada Crne Gore

Након јучерашњих разговора, преговори су настављени данас, али без успјеха.

Влада је инсистирала да се Црква мора ”ргистровати” чиме фактички губи правни и историјски континуитет са самом собом, оном која је стварала и државу, чувала идентитет народу.

Са жаљењем констатујемо да је најновијим предлогом Владе пред Цркву постављен ултиматум у виду обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам вјекова. У потпуности је игнорисано историјско постојање и правни субјективитет Митрополије и епархија. Захтјевом Експертског тима Владе је на тај начин игнорисана и одлука Светог Архијерејског Сабора СПЦ од 26. маја 2006. године којом је то највише тијело СПЦ под предсједништвом блаженопочившег Патријарха Павла, признајући обновљену независност Црне Горе, заправо извршена пријава традиционалног континуитета субјективитета древне Зетске Митрополије и осталих епископија у Црној Гори. Наведена одлука је 1. децембра 2006. године званично уручена тадашњем предсједнику Црне Горе г. Филипу Вујановићу, казали су из Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, након што су пропали преговори.

Ускоро опширније.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!