ПРИЧА СТАРЦА ГАВРИЛА – модерни верници ни не знају шта је пост

0

Ако се пости само храном, онда је у питању обична дијета.

Многи не знају шта је заиста пост, па воденицу окрену на своју воду. Конзумирају алкохол, цигарете, спопадају жене, свађају се са родитељима, партнерима и пријатељима, али не једу храну животињског порекла и мисле да је довољно! Верујемо да ће вам ова прича о старцу Гаврилу Грузијском помоћи да схватите шта пост заправо значи.

Многи православци праве велику грешку током поста, а да тога нису ни свесни

Преносимо причу у целости:

„Питао сам старца Гаврила како да постим, нисам слутио тада шта ће ми рећи. Када сам га то питао он ме је погледао, ћутао неко време, а онда ме повео у страну да нико не чује. Испричао ми је цео мој живот, све моје грехове које сам учинио од детињства, као да је био поред мене.

Био сам јако потресен. Запрепашћен. Почео сам да плачем. Када сам се прибрао опет смо сели, старац је био јако благ и тешио ме.

Онда је донео неко послужење и рекао: „Ајде узми, послужи се мало.“ Онако узнемирен рекао сам: „Оче, не могу сад ништа да једем.“

Старац Гаврило је тада одложио послужавник и рекао: „Ето дете моје, то је пост. Кад видиш своје грехове, па од бола не можеш да једеш.“

„Напрасни верници“ су заборавили, а многи вероватно никада нису ни чули за речи и тумачења владике Николаја Велимировића који је рекао да се пост састоји од уздржавања од мрсне хране, злих мисли, похотних жеља и рђавих дела, као и у умножавању молитава, доброчинстава и ревносном упражњавању хришћанских врлина, јер је подвиг поста телесни и духовни.

Пост је владање собом. Није у питању само храна, већ за време поста треба да имамо другачије понашање. Ако се пости само храном, онда је у питању обична дијета.

За хришћане је душа важнија од тела, а храном се пости како би се прочишћени организам лакше усредсредио на духовни пост. Битно је запамтити три ствари уколико желите да будете прави хришћанин.

За духовни пост битно је покајање, молитва и чињење добрих дела, а за телесни избегавање меса, млека и јаја.