Прочитај ми чланак

Преминуо Вук Бојовић – директор Београдског ЗОО врта

0

514475_vuk-bojovic01rasfoto-nebojsa-markovic_f

Директор Београдског зоолошког врта преминуо је у Београду у 74. години, јавио је РТС.

Директор београдског Зоолошког врта Вук Бојовић, који је преминуо је данас у Београду, водио је Зоолошко врт „Добре наде“ 28 година, од 1986 и у том периоду „животињско царство“ је било обогаћено са више од 2.500 животиња.

Рођен је у Пљевљима, Црна Гора, 1940. године. Дипломирао је и магистрирао вајарски одсек Факултета ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Радио је као слободан ликовни уметник, аутор је око 30 бисти, међу којима и неколико народних хероја.

Људи или животиње

„Животиње ме никад нису разочарале. Оне на добро узвраћају добротом. У то сам се уверио милион пута. Уосталом и Сенека је рекао: Што више упознајем људе, све више волим животиње…“

Био је и професор у основним и у средњим школама, а у Вишој трговачкој школи у Београду био је професор и потом директор. У интервјуу Тањугу, пре пет година, изјавио је да је развој Зоолошког врта текао полако, јер никада није било много пара, и да се радило мало по мало тако да се ни он не сећа како је изгледао када је почео.

Зоолошки врт је утицао на многе људе из града који нису знали шта би студирали да се определе за природне науке, многи од њих су завршили биологију и ветерину, истакао је Бојовић.

Садашњи Зоо врт, како је казао, само је резервација за нека боља времена када се „буде имало пара“, јер ће тада цео простор бити изграђен на другачији начин.

Београдски врт у склопу успешне сарадње са вртовима у Лондону, Бечу, Минхену, Антверпену, Москви годинама размењује животиње, али и помаже оснивање вртова, попут јагодинског Зоолоског врта у коме су све животње потекле из Боо Зоо врта, казао је Бојовић.

Волео бих, кад умрем, да моје срце сахране поред Самија

„Моја омиљена животња био је шимпанза Сами. Био је прек и диваљ. Али, истовремено, и прави господин мајмун. Бежао је из врта и ја сам га враћао. А шимпанза је опаснији од тигра. Кад сам га, на Студентском тргу, спасао од милиционера с пушкама, ушао је у кола и сео иза мене. Једном руком сам возио, а другом га хранио салатом. Милиционерима сам рекао да пуцају само ако виде да ме дави… Кад је умро сахранио сам га у Зоолошком врту, а ту почива и мој пас Лаки. Волео бих, кад умрем, да ту сахране моје срце. Тада бих почивао срећан…“, испричао је Бојовић у интервјуу за лист „Политика“ пре четири године.

Први Зоолошки врт у Београду основан је на Петровдан, 12. јула, 1936. године на Малом Калемегдану и простирао се на 14 хектара, а са 1.200 животиња био је први такве врсте у Европи.

Тадашњем градоначелнику српске престонице и оснивачу Зоолошког врта Влади Илићу, захваљујући Бојовићевој иницијативи, подигнута је биста која је постала стални део врта који је основао.

Бојовић је аутор књиге „Приче из зоо-врта“, водио је ноћни програм на Радију С, као и емисију „Арт боемија“ на Арт каналу, а учествовао је и у снимању филма „Подземље“ Емира Кустурице.

Почетком јуна је било речи о томе да ће власт од Вука Бојовића тражити да оде у пензију.

На питање о томе ко је против њега, у једном интервјуу из 1997. он одговара:

„То је шачица минорних људи, који нажалост седе на таквим местима да нешто и одлучују.“