Прочитај ми чланак

ПРЕМИНУО СРЂАН КОЉЕВИЋ:Познати сценариста и редитељ изгубио битку с тешком болешћу

0

Срђан Кољевић, сценариста, редитељ и професор, преминуо је ноћас у 56. години.

Срђан Кољевић, филмски сценариста, редитељ и редовни професор на Катедри за драматургију Факултета Драмских Уметности у Београду био је један од најнаграђиванијих сценариста у Србији и региону и вишеструки добитник признања за стваралаштво у области филмског сценарија.

Рођен је 31. децембра 1966. године у Сарајеву. Дипломирао је на Катедри за драматургију Факултета Драмских Уметности у Београду, где је почео да предаје 1999. године.

Био је сценариста, косценариста и сарадник на сценарију за 12 дугометражних играних филмова и два дугометражна документарна филма. Сам је потписао два филма по сопственим сценаријима – „Сиви камион црвене боје“ и „Жена са сломљеним носем“.

Филм „Сиви камион црвене боје“ из 2004. добио је 11 међународних награда на 40 фестивала и 13 признања на домаћим фестивалима.

Био је косценариста филма „Клопка“ Срдана Голубовића 2007, првог српског филма који је ушао у ужи избор за награду Оскар, и првог српског сценарија чија су права за римејк откупљена у Холивуду.

Радио је и као сарадник за међународне односе испред Југословенске кинотеке.

Дуго је боловао од рака црева, а потом и метастаза и у више наврата прикупљана су новчана средства за Кољевићево лечење.