Прочитај ми чланак

Предраг Поповић: Вучић даје зелено светло, геј парада на Старом сајмишту?!

0

Александар Вучић није успео да од Београда направи геј-престоницу Европе. Уплашен литијама, Вучић је забранио шетњу централним београдским улицама и концерте на Калемегдану, али не и трибине, позоришне представе и филмске пројекције, који су предвиђени програмом "ЕуроПрајда". За одржавање централног дела манифестације, тзв. Параде поноса, предложене су две локације - Арена или плато уз Саву, на Старом сајмишту.

Под изговором да штити и промовише права ЛГБТ+ популације, власт намерава да геј-параду организује на месту злогласног нацистичког логора. На молебан испред Храма Светог Саве, на позив СПЦ, окупило се више од 50.000 људи, а патријарх Порфирије је послао јасну поруку: „Дошли су у нашу кућу да нам намећу ЛГБТ идеологију, да врше насиље над нама, да нам силују памет и душу, то би хтели, али неће моћи“!

Србија је устала! У организацији Светог архијерејског синода Српске православне цркве одржан је молебан за светињу брака и породице, за слогу и мир у народу. После молебана, патријарх Порфирије је истакао да се сви хришћани противе ЕвроПрајду и парадирању, којим припадници геј-популације „желе да преобликују наше друштво, наше вредности и наш начин живота“.

– Не желимо да нам било ко намеће своје вредности и свој поглед на свет. Нећемо да нам говоре шта ми треба да будемо, шта је добро, а шта није, шта је природно, а шта је неприродно. Божја реч нам је, већ на почетним страницама Светог писма, открила да је Бог створио два пола, мушко и женско, и да је благословио брак и породицу. На таквом, Богом благословеном, браку и на породици изграђено је друштво и цивилизација какву познајемо. Други су дошли у нашу кућу и пропагирају нам своје идеје. Говоре нам какви треба да будемо. Ми смо они који су изложени насиљу. Силују нам памет и душу. Хтели би, али неће моћи. Стога је разумљиво што се противимо такозваном Европрајду, што се противимо парадирању улицама града Богородичиног, престоног града Београда – рекао је патријарх и обећао да ће се, колико год пута буде било потребно, опет с народом молити за очување брака и породице.

У литијама од Зеленог венца до Храма Светог Саве, које су трајале око четири сата, учествовало је више од 50.000 људи под српским, руским и заставама с ликовима Христа, Светог Саве, Богородице и патријарха Павла. Молебану су присуствовали министар Ненад Поповић, амбасадор Владимир Божовић и славни спортисти Душан Савић и Дејан Томашевић. Ту је био и Анђелко Вучић, отац Андреја и, наводно, Александра Вучића.

Председник Српске напредне странке, Александар Вучић, није био на литијама. Он је отишао на молебан у Абу Даби, код шеика Мухамеда бин Заједа. Шеик му се захвалио што је дошао у „своју другу отаџбину, међу своју браћу“, алудирајући на то што је Вучић напустио православну и прешао у исламску веру.

Вучић је од хришћанских литија побегао у Уједињене Арапске Емирате, али и с те удаљености наставио је да брука Србију. Поновио је да ће ЕуроПрајд бити одржан у Београду, али без „Параде поноса“. Уместо шетње од Дома Народне скупштине до Калемегдана, припадници ЛГБТ+ популације одржаће митинг на савском платоу Старог сајмишта. Концерти, који су били предвиђени на Калемегдану, можда ће се одржати у Арени.

Власт је принуђена да тако октроише ЕуроПрајд услед масовних протеста бројних грађанских удружења, патриотских организација и Српске православне цркве. Неколико десетина хиљада људи, који су на литијама тражили забрану ЕуроПрајда, уплашило је Александра Вучића. Иако има улогу водећег промотера хомосексуализма у Србији, Вучић је био принуђен да одустане од идеје да Београд претвори у европску геј-престоницу.

На Вучићев предлог, Влада Републике Србије је 2019. године кандидовала Београд за организацију ЕуроПрајда. Лобирање, у које је уложено скоро пола милиона евра, дало је жељени резултат. Међутим, већина грађана Србије се супротставила намери власти да се у главнном граду промовишу ЛГБТ+ вредности. Под притиском јавности, Вучић је подвио реп. Схватио је да незадовољство народа, исказано на литијама, није изазвано само ЕуроПрајдом, него и издајом Косова и Метохије, економском кризом, диктатуром и набујалим криминалом под окриљем Вучића и Српске напредне странке.

Осим грађана који одавно имају чврсте опозиционе ставове, на литијама је учествовало и много чланова владајуће странке и коалиције, који деле исту врсту незадовољства. Вучић је проценио да ће имати већу штету ако не послуша глас народа, него глас својих господара са Запада. Зато је тврдио да ће ЕуроПрајд бити отказан, па макар га звали Бајден, Шолц или Зеленски.

Нико га није звао, али је амерички државни секретар Ентони Блинкен објавио саопштење у коме је захтевао од Србије да омогући одржавање ЕуроПрајда. Амерички амбасадор Кристофер Хил је, на последњем августовском састанку, упозорио Вучића на је промоција права хомосексуалаца обавеза коју је преузео потписивањем „Вашингтонског споразума“. Још неколико западних дипломата извршило је притисак на власт, најављујући свој долазак на ЕуроПрајд, који, како они сматрају, не сме да буде отказан. У таквим околностима, Вучић је понудио половично решење – забраниће шетњу београдским улицама, а дозволиће одржавање концерата у Арени и окупљање на Старом сајмишту.

– Оно што ће бити забрањено, то ће бити забрањено. Скупове и саветовања у затвореном можете да имате, а оно што сте планирали да имате, држава је одлучила да нећете да имате и то нећете да имате. Ако је држава одлучила да шетње неће бити, онда је неће бити – рекао је Вучић.

На тај начин власт је показала све своје слабости. Вучић је намеравао да својим западним газдама, организацијом ЕуроПрајда у Београду, докаже приврженост „ЛГБТ+ вредностима“. Није очекивао масовну побуну. Уплашен, доказао је да нема снаге да употреби полицију и по цену уличних сукоба покуша да обезбеди услове за „Параду поноса“ у центру Београда. На крају, али не мање битно, одлуком да 20.000 геј гостију из целе Европе доведе на савски плато, Вучић је показао да нема никакав пијетет према жртвама злогласног нацистичког логора. Такође, инсистирањем на ЕуроПрајду, Вучић је продубио поделе у народу, па и у својој породици. Ни свог, наводно, оца Анђелка није успео да преобрати ни у ислам, ни у хомосексуализам. Неће успети ни да своје „ЛГБТ+ вредности“ наметне српском народу.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!