Прочитај ми чланак

ПРAВОСЛAВНЕ ФРЕСКЕ ОЧAРAЛЕ БУДУЋЕГ КРAЉA БРИТAНИЈЕ Принц Чарлс даје милионе Храму Светог Саве?!

0
Принц од Велса, Чарлс, током боравка у Србији, посетио је и храм Светог Саве у Београду (ФОТО:  Танјуг - Зоран Жестић)

Принц од Велса, Чарлс, током боравка у Србији, посетио је и храм Светог Саве у Београду (ФОТО: Танјуг – Зоран Жестић)

Британски престолонаследник принц Чарлс, који је са супругом војвоткињом од Корнвела Камилом јуче завршио посету Србији, најавио је финансијску помоћ за наставак радова на Храму Светог Саве у Београду, сазнаје Информер.

Хвала, Србијо, на добродошлици

Британски принчевски пар већ после првог дана посете захвалио се на указаном гостопримству.
„Србијо, хвала на дивној добродошлици“, истакнуто је на званичном налогу принчевске куће на Твитеру.

Принчева донација, како тврде извори Информера, биће намењена осликавању фресака у храму.

Иако није било говора о конкретној суми, упућени кажу да ће она сигурно бити значајна, а можда ће се чак мерити и милионима.

Према речима саговорника Информера, принц Чарлс је донацију за Српску цркву сам најавио првог дана посете Београду.

– Принц је после шетње Калемегданом обишао Храм Светог Саве, којим је фасциниран. Пошто му је описана досадашња изградња храма и изложен план осликавања фресака, који тренутно стоји јер држава нема пара, Чарлс је рекао да ће видети како може да помогне.

Никакву конкретну цифру није поменуо, али његов прилог свакако неће бити безначајан – преноси наш извор који подсећа да је принц Чарлс и велики заљубљеник у Хиландар, у који често путује и финансијски га помаже.

Нико јуче званично није хтео да коментарише сазнања Инфоремера. Верски аналитичар Драшко Ђеновић оцењује да најављена помоћ није изненађење јер СПЦ и Aнгликанска црква „лепо сарађују“.

– Београд је једини град у региону у ком лондонски надбискуп има изасланика, а англиканска заједница у Србији је врло активна. СПЦ англиканцима традиционално сваке године уступи капелу у Патријаршији како би обележили Бадњи дан. Зато финансијска помоћ принца није велико изненађење – наглашава Ђеновић.
тањуг

Британски престолонаследник био је и на служби у манастиру Ковиљу на Фрушкој гори, где су га уз звона дочекали отац Исихије, епископ бачки Иринеј, митрополит загребачко-љубљански Порфирије и владика јегарски Јероним.

Извор: Informer