Прочитај ми чланак

ПРАВЕ СПЕКТАКЛ НАД СРПСКИМ ХУМКАМА: На годишњицу покоља Томпсон пева, а …

0

Наиме, у данима када Хрватска слави навршава се 76 година од масовног убиства Срба на Кордуну. На Мехином стању, земљишту на граници Слуњског и Кладушког котара, у времену од 30. јула до 14. аугуста 1941. године убијено је на овом стратишту 7.000 Срба, мушкараца, жена и деце

Пре Србијом и српским народом су дани туге и сећања на жртве које смо поднели пре 22 године током злочиначке акције „Олуја“ хрватских снага на подручју Лике и Далмације, односно тадашње Републике Српске Крајине. Тог августа 1995. године најмање 22о.000 Срба је протерано са вековног огњишта. И док у Загреб обележава Дан победе и домовинске захвалности и Дан бранитеља, у Србији ће 4. и 5. август бити обележени комеморацијама и сећањем на страдале и прогнане у тој акцији.

Иако се у регионалној јавности покушао направити утисак да је Хрватска ове године око обележавања војне акције Олује „спустила лопту“ заправо није тако. Наиме, ове године ће уместо у Книну, где се одржава централна манифестација обележавања ове злочиначке акције, Марко Перковић Томпсон, познат по величању усташтва, наступити у Слуњу.

Међутим, овај наступ је све не само уступак, већ ужасна провокација и срамни покушај да се замаскира величање злочина над Србима.

Наиме, у данима када Хрватска слави навршава се 76 година од масовног убиства Срба на Кордуну. На Мехином стању, земљишту на граници Слуњског и Кладушког котара, у времену од 30. јула до 14. аугуста 1941. године убијено је на овом стратишту 7.000 Срба, мушкараца, жена и деце.

Само из села: Комесарца, Савић Села, Боговље, Маљевца, Бухаче, Црног Потока, Глинице, Гојковца, Шиљковаче, Крстиње, Широке Ријеке, Јагровца, Свињице, Рушевице, Делић Пољане, Пашин Потока, Жрвнице, Купленског и Селишта убијено је 4.000 српских сељака.

Управо поред неозначених гробова, јама и споменика бола, Томпсон који у својим песмама велича усташе, певаће о трошку хрватске владе.

На тај најављени концерт реаговао је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Како је рекао, представља још једну провокацију.

– То је сада маргинално у свему овоме, али он има одређену политичку поруку. Данас је један научник послао писмо где каже зашто Томпсом држи концерт у Слуњу – па зато што је тога дана 75 година од спаљиваља 463 Срба, 1942. године у цркви, од чега је 149 деце млађе од 13 година – напоменуо је Дачић.

– То је уствари ругалица – ругају нам се у лице и кажу ништа нам не смете ништа нам не можете, ми смо чланови ЕУ – протумачио је Дачић потезе Хрватске и констатовао да свако мора да се уздржи од провокативних потеза ако желимо добросуседске односе.

Но, ни то није било довољно.

Припадници хрватског ратног ваздухопловства су баш на полигоњу у Слуњу извели прва бојева гађања и ракетирања из новонабављених хеликоптера ОХ-58Д Киоwа Wарриор.

Ти исти хеликоптери ће у суботу надлетати и Книн.