Прочитај ми чланак

Позиви на oдлагање и бојкот пописа – политичке манипулације монтенегринског лобија

0

„Уколико било ко допушта себи слободу да крши законе… његову дрскост треба зауставити страхом од казне…“ (Џон Лок, 1632-1704, енглески филозоф и љекар)

Закон о попису становништва, домаћинстава и станова (у даљем тексту: Закон) је ступио на снагу 23.12.2022.године. У њему је нормирано, између осталог:

-Члан 2 Закона – (Период и начин спровођења пописа):

„Период спровођења пописа и референтни моменат пописа утврђује Влада Црне Горе (у даљем тексту: Влада).“

-Члан 9 став 1 Закона – (Лични и други подаци о лицима):

„О лицима која се обухватају пописом прикупиће се подаци (и) о: …националној, односно етничкој припадности; вјери; матерњем језику;…“

Надаље, владина Уредба о утврђивању периода спровођења пописа становништва, домаћинстава и станова и референтног момента пописа ступила је на снагу 14.3.2023.године, са следећим одредбама:

Члан 2 – „Попис становништва, домаћинстава и станова спровешће се у периоду од 1.до 15.новембра 2023.године.“

Члан 3 – „Референтни моменат пописа…је 31.октобар 2023.године у 24.00 часа.“

Надлежни државни органи и Управа за статистику обавијестили су јавност да су извршене неопходне припреме и испуњени услови за спровођење пописа који ће коштати око 4,7 милиона евра.

Попис се организује и спроводи по стандардима Европске уније. Eurostat, односно Канцеларија Европске уније за статистику је саопштила да не планира праћење пописа у Црној Гори. Њихов јавни став јесте „да су државе у региону (па, тиме и Црна Гора) адекватно припремљене да спроведу попис становништва“.

Међутим, Запад (САД, В. Британију, Њемачку и NАТО пакт), као и монтенегрински лоби, хрватску и албанске партије у Црној Гори забрињава утемељено увјерење да ће попис показати знатно повећање броја Срба и српскојезичког становништва у Црној Гори, у односу на претходни, из 2011.године А Срби су, за све њих, „реметилачки фактор на Балкану“ и противници њихових (колонизаторских) неолибералних и LGBT+ породично, државно, национално и вјерски разарајућих, као и NАТО терористичких, „вриједности“. Посебно отежавајућа околност за Србе је и русофилство,  у садашњем тренутку када се, на срећу, неуспјешно, води свеопшти хибридни рат Запада против Русије и православља.

Зато је попис, као, у суштини, статистичка активност, исполитизован.  Дуго времена траје кампања антисрпских и глобалистичких политичких партија, НВО и појединаца, у почетку да се пописом не прикупљају подаци о етничкој (националној) припадници, вјероисповијести и матерњем језику, са образложењем да би то, тобоже, продубило подјеле у Црној Гори?! Тиме се, у ствари, жељело „цементирање“ (за сва времена) спорних података, из 2011.године, о мањем (него што стварно јесте) броју  Срба и Црногораца којима је српски матерњи језик.

То је био још један  покушај правног и политичког насиља над црногорском стварношћу у циљу антисрпског социјалног и политичког инжењеринга, односно стварања црногорског homo novus-a, ново-Црногорца, бића кривотворене прошлости, без српских коријена, идентитета и будућности.

Тзв. синтетичке нације (као што је црногорска нација) стварају владајуће сепаратистичке политичке елите, политички манипулативним методама, неутемељеном пропагандом и подстицањем свијести о припадности одређеној (ужој) „националној“ заједници и о држави у којој ће такав „етницитет“ бити и (бројчано) доминантан. Доказ за ово је и цјелокупна политичка активност конвертита Мила Ђукановића, ДПС-а и њених сателита, од 1997.године до дана данашњег.

Сада се монтенегрински лоби залаже за одлагање пописа тобоже, између осталог, „због неповјерења у пописне органе“, „нетранспарентности процеса“…

Уз то, руководство ДПС-а и њихових сателитских партија позивају на бојкот предстојећег пописа на шест мјесеци, како би се, тобоже, стекли институционални услови за његово одржавање, с обзиром да у Црној Гори није формирана Влада нити конституисан Парламент и због могућих злоупотреба „просрпских власти (?!)“ које организују попис. Објавили су и натпис „Нијесмо дома, дођите догодине“, који би присталице бојкота качили на улазним вратима својих кућа и станова.

И Европски парламент је, 18.10.2023.године, усвојио Извјештај о Црној Гори за 2022.годину. Том приликом, усвојен је и амандман, као вид непримјереног политичког притиска, којим се предлаже одлагање предстојећег  пописа:

„Позива се Црна Гора да проведе дуго очекивани попис становништва и становања у складу са стандардима Европске уније и међународним стандардима чим се политички застој у земљи оконча, како ово важно питање не би било искоришћено као још један изговор за појачавање поларизације друштва.“

Законом је прописано и:

-Члан 26 (Права и обавезе лица која дају податке) став 1:

„Лице које је обухваћено пописом дужно је да у њему учествује, односно да одговори на сва питања и да на свако питање да тачан и потпун одговор у складу са методологијом пописа.“

-Члан 35 (Казнене одредбе за физичко лице):

„Новчаном казном у износу од 100 евра до 500 евра казниће се за прекршај физичко лице ако:

1)не да податке који се од њега траже пописом  и ако на свако питање не да тачан и потпун одговор (члан 26 став 1).“

Значи, одбијањем учешћа у попису, грађанин чини прекршај, за који се кажњава новчаном казном.

Такође, позив на бојкот пописа представља радњу извршења кривичног дјела Позивање на отпор, прописаног у члану 378 Кривичног законика. Став 1 тог члана гласи:

„Ко друге позива на отпор или непослушност према законитим одлукама државних органа…казниће се затвором до три године.“

Сагледајмо степен друштвене опасности овог кривично дјела, ако би било извршено. Руководство ДПС-а, као масовне и, по појединачној парламентарној снази, нажалост, друге  партије позива своје (бројне) чланове и симпатизере (на које објективно има велики утицај) да не учествују на попису, односно „на отпор и непослушност“ законитој одлуци Владе о спровођењу пописа. Последица тог кривичног дјела била би масовно кршење Закона. Тиме би се озбиљно угрозила правна држава, односно принцип владавине права. А кад престане поштовање закона, држава пропада.

И поред изјаве „техничког“ премијера Дритана Абазовића да је против одлагања пописа, те саопштења Управе за статистику да су спроведене све активности око његовог спровођења, мандатар Милојко Спајић је, јуче (24.10.), најавио да ће нова извршна власт, заједно са парламентарном већином, експресно одложити попис на мјесец дана. Наводни разлози су, између осталих, постизање општег консенсуса и убрзање европског пута Црне Горе, како би се у међувремену „створили услови да ова значајна друштвена активност добије апсолутни легитимитет, кроз унапређење транспарентности и инклузивности“.

А прије само пет дана Покрет Европа САД „саопштио је да је све спремно за попис, те да је у питању статистички посао од којег не би требало правити политичко питање“.

Медији су пренијели да у Управи за статистику процјењују да ће одлагање пописа повећати његове трошкове за око 20 одсто, односно за 600.000 – 700.000 евра. Тај трошак ће сносити, прије свега, грађани, као порески обвезници.

Шта се за мјесец дана може суштински политички промијенити? Ништа! Спајић, као послушна западна марионета, обмањује јавност. Он испуњава задатак добијен од америчке амбасаде.

Једномјесечно одлагање пописа само ће дати „вјетар у леђа“ монтенегринском лобију и њиховим западним спонзорима да траже нова одлагања све док се поново не створи политички амбијент за уцјењивање и застрашивање грађана да се не смију изјашњавати као Срби и као грађани којима је српски матерњи језик. Њихов заједнички циљ јесте да се Срби у Црној Гори сведу на ниво статистичке грешке!

Сагледајмо и замку која произилази из члана 9 став 3 Закона:

„На основу прикупљених података из става 1 овог члана изводе се следећи подаци: укупно становништво, старост, категорија насеља према броју становника и други подаци које статистички обрађује Управа за статистику, у складу са законом и међународним документима.“

Значи, Управа за статистику Законом није изричито обавезана на извођење и јавно објављивање података о националној припадности, вјери и матерњем језику. Такво законодавно решење омогућава америчкој амбасади у Подгорици, која фактички влада Црном Гором, да нареди: да се такви подаци не објављују, и/или да се кривотворе на штету Срба, или да се њихово објављивање одлаже на неодређено вријеме.