ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО ГАВРИЛА ПРИНЦИПА: Већина људи ни не зна да постоји

0

Скоро да и нема особе која данас не зна за Гаврила Принципа, човека који је започео Први светски рат. За убиство Франца Фердинанда и његове супруге Софије осуђен је на 20 година робије и послат у злогласни затвор Терезин у данашњој Чешкој. Непосредно пре тога, уочи самог читања осуда, Гаврило Принцип је написао своје последње писмо.

Било је то давне 1914. године… Пред аустроугарски суд у Сарајеву 12. октобра изведено је 25 углавном младих људи. Оптужба – убиство надвојводе Франца Фердинанда и његове супруге Софије.

Када је главна расправа завршена, председавајући је позвао оптужене да устану ако се кају за оно што су учинили. Устали су сви осим једног младића – Гаврила Принципа.

Осуда је изречена 28. октобра 1914. године када је оружје већ увелико звецкало Европом, а свет се кретао ка немоновном разарању. Чињеница да је Принцип био малолетан, спасла га је од смртне казне. Осуђен је на 20 година робије и послат у злогласни затвор Терезин у данашњој Чешкој.

Непосредно пре тога, уочи самог читања осуда, Гаврило Принцип је написао своје последње писмо и упутио га родитељима. Забележено је да је настало 25. октобра 1914.

Драги Родитељи,

Прије свега Вас молим да ми опростите на великој несрећи и жалости, коју сам Вама нанио. Ја сам иначе здрав, но то не значи ништа, да ли сам болестан или мртав – то ми је потпуно ради мене, свеједно – но мени је једино жао Вас и цијелога народа, због несреће која га је снашла. Мени и мојим несрећним друговима већ је расправа свршена, а у четвртак ће нам се прогласити осуда.

– Каква ће бити не знам, али бих најволио да ме на смрт осуде.

Не могу Вам писати о својим душевним мукама, но то Вам и не треба знати. Како сам рекао – опростите ми и помирите се са тим да мене више нема, а ја Вас волим и љубим изнад свега срца и душе. Гледајте на сваки начин да Никицу школујете.

Више ништа, него безброј пољубаца Вама и свима које познам. Много Вас воли и поштује Ваш син

Гаврило

Мора се напоменути да аутентичност писма никада није у потпуности доказана. Оно је објављено само једном и то у сарајевској Вечерњој пошти и не помиње се у радовима аутора који су се дуги низ година бавили проучавањем Сарајевског процеса.

Гаврило Принцип умро је у затвору од туберкулозе 28 априла 1918. године, мало пред крај Првог светског рата.

Измучен затвором и болешћу у комбинацији са батинама и константним мучењем, у последњим данима, сада већ историјска личност епских пропорција – Гаврило Принцип, човек који је почео „Велики рат” је на зиду изнад неколико дасака које су му служиле као кревет записао још једну строфу песме свог живота:

„Наше ће сјене ходати по Бечу

лутати по двору

плашећи господу“

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

37 коментара “ПОСЛЕДЊЕ ПИСМО ГАВРИЛА ПРИНЦИПА: Већина људи ни не зна да постоји

 1. Lune каже:

  Hm,hmm…prva recenica,govori o “ coveku koji poceo Prvi svetski rat“.., sa kojom je to vojskom napao Austrougarskom ? Ako,ce se tako nesto,ratom kvalifikovati,primerenije da se tvrdi “ “ covek koji je poceo narodno oslobodilacki rat“..pa, nije Gavrilo, Vojislav Seselj,sa silnim dragovoljackim gardama u “ napadu“.. na svoju B i H

 2. Hrvacki Kralj Drkomlat IV каже:

  TOLIKO MLAD A TOLIKI JUNAK.

  AUSTROUGARSKA JE PLANIRALA I BEZ GAVRILA RAT SA SRBIJOM, ALI NIJE ZNALA DA ĆE UPRAVO NJEN NAPAD NA SRBIJU, ZA KOJI SU MISLILI DA ĆE DA BRZO ZAVRŠE, DA BUDE UZROK 1.SV.RATA.

  AUSTROUGARSKA, KONKRETNO AUSTRIJA I BEČ, NEMCI, POKRENULI SU 1.SV.RAT I KRIVCI SU ZA TAJ RAT.

  SILA KOJA IMA MOĆ UVEK JE POKRETAČ I KRIVAC ZA RAT, TO NE MOŽE DA BUDE SLABA STRANA.
  1 ČOVEK, POJEDINAC, TO NIJE MOGUĆE DA BUDE.

  1. grebak grebić каже:

   У младости се стварају ЈУНАЦИ! Ваљда си толико научио?

 3. Дуња каже:

  Даће Бог да га никад не заборавимо…Србин, анђео и именом и душом….

 4. Branko Samac каже:

  Зашто сви приказују слику Гаврила након што је физички мучен. Овако је изгледао Гаврило Принцип: http://www.pravda.rs/2014/06/27/ovako-je-u-stvari-izgledao-gavrilo-princip/

  1. grebak grebić каже:

   Нико се не радује да ВИДИ ТУ ТВОЈУ ЛЕПОТУ. Он није био познат по лепоти већ по херојству које је учинио. Његово страдање треба сви да виде. Ови кретени што дрпају народне паре да би се с р а л и на наше династије, а долазе углавном из истих крајева одакле је и Принцип, уместо да снимају серије о тим ЗАНЕСЕЊАЦИМА-ХЕРОЈИМА и тако им се одужују за њихово жртвовање. Да су Принцип и његови другови знали шта ће доћи 1914, 1941 и 1944 можда би обасипали Фердинанда цвећем. Није Фердинанд био за Србе ништа гори од Швабе Амброза, а уједињење је извео Краљ што га је коштало 1/3 Срба, као и Амброз који је растурио Србе у више држава и покрајина.
   Жртва Гаврила и његових другова је велика, али је ништавна у односу шта смо због тога проживели и преживели.

  2. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Шваба Амброз никада није постојао постојао је само Рус Броз, сам Броз не може никако да се упореди са фердинандом који за Србе није учинио ништа, а Броз јесте, и доброг и лошег.

  3. Hrvacki Kralj Drkomlat IV каже:

   KAKAV RUS, TO JE PODMETAČINA ONIH KOJI ŽELE DA NAS UDALJE OD RUSIJE, TO JE ANTIRUSKA PROPAGANDA.

   TITO JE NAJVEROVATNIJE POLJSKI JEVREJ, JEVREJ JE 100% I TO POLJSKI 99% ILI NEMAČKI 1%.

  4. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Да ли је подметачина не знам, знам да се венчао са првом женом у омску, у православној цркви и да је био официр НКВД-а

  5. Hrvacki Kralj Drkomlat IV каже:

   DA, A POD KOJIM IMENOM, JEL ZNAŠ ? JER NIJE SE OŽENIO NI POD J.B. NI POD NEKIM RUSKIM IMENOM. ZAŠTO NE KAŽEŠ I TAJ DETALJ ??
   POZNATA JE STVAR DA JE U TO VREME BILO U SSSR VEOMA PUNO JEVREJA I NEMACA, PREMA TOME TO ŠTO SE ON VENČAO U OMSKU UOPŠTE NE ZNAČI DA JE BIO RUS.

  6. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Под којим именом, то верујем да једва ко у овој земљи и зна, знају Руски архиви НКВД-а, ми ко зна дал ће икада да сазнамо. А пошто се венчао у православној цркви, морао је да буде крштен.

  7. Hrvacki Kralj Drkomlat IV каже:

   PA SVAKAKO DA IMA U ARHIVAMA, PA TO JE OBIČAN VENČANI LIST, POTREBNO JE SAMO OTIĆI U MATIČNI URED U OMSK. NKVD BI TO KRIO POD USLOVOM DA JE TITO NJIHOV AGENT, ALI AKO NIJE ZAŠTO BI KRILI? NAŠE JE DA BIRAMO U KOJU PRIČU ĆEMO DA VERUJEMO, KOJA JE LOGIČNIJA I MANJE SMRDI NA PODMETAČINE.
   POD NEMAČKIM IMENOM FRIDRIH WERNER SE OŽENIO. O TOME GOVORI ISTORIČAR BOJAN DRAŠKOVIĆ.

  8. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Пази, он можда јесте био агент НКВД-а, а Руси крију његову биографију из разлога што их је Тито изиграо, те саму ту чињеницу да их је изиграо сматрају неуспехом који покушавају да прикрију…

  9. Hrvacki Kralj Drkomlat IV каже:

   Lako moguće…to jeste moguće,Rus koji je korumpiran od strane Zapada a SSSR i Staljin ga ne ubije kao izdajnika :-)
   Naravno,ironizujem malo kad kažem da je lako moguće. Ne, ne verujem u to da bi Rus imao tolko hrabrosti znajući Staljina i blizinu SSSR jugi. Mislim, stoji logika, ali samo ako izuzmemo ovo što sam rekao;-) Ajde,dobro da ne odemo u neukus i da ne ispadne da se nadmudrujemo,ja neću više o toj temi a pročitaću ako šta odgovoriš,nije problem.

  10. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Ма ок је ово што причамо, ми немамо релевантан извор, још увек, и мишљења базирамо на претпоставкама. Много тога ми не знамо, и питање је да ли ћемо икад сазнати, а што више сазнајемо то нас више боли глава :)

  11. grebak grebić каже:

   Честитамо на упорном препуцавању са овим чудом од комуњаре. Почињемо да верујемо да је плаћен да врти неколико реченица месецима и више. Не верујемо да је толико задрт.

  12. Командант I Тимочког батаљона каже:

   То ћеш друже комуњаро морати да докажеш!

  13. grebak grebić каже:

   Јеси ли му био на венчању? Уосталом знамо да све знаш о њему. НАВРО си на то венчање као да си био тамо. Он би се венчао и у ђавољој цркви јер је био апсолутни безбожник, лопов, преварант….

  14. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Ако је неко безбожник, тај не верује ни у ђавола, јер такође подпада под духовно а не материјално.

  15. grebak grebić каже:

   Немачки 100%.

  16. grebak grebić каже:

   Доста са твојим глупостима! Учи себе, а не нас! Уосталом рекли смо ти да си жутоккљунац и потпуно необразован. Ми знамо врло добро ко је Амброз и твоја теорија нам не треба. Још нико озбиљан није рекао да је Рус, а најмање Руси. Енглези су снимили и филм о њему и нигде не рекоше да је Рус Само си, ти велики КОМУНИСТИЧКИ ИСТОРИЧАР, пронашао да је он Рус. Немој мислити да себи дижеш рејтинг понављајући као папагај: Тито је Рус….Тито је Рус….

  17. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Једина креатура која је овде необразована и која се понаша као жутокљунац си ТИ! Појма ти немаш ко је Јосип Броз. Нико озбиљан још није ни рекао ко је био и шта је био Јосип Броз, могу енглези да сниме сто филмова о њему, опет неће бити у праву, зато што су највећи светски лажови. И ја нисам комунистички историчар нити сам велики, једини који се овде понаша месијански си ТИ! Рејтинг ми не треба, битно ми је да се не понашам необразовано, малоумно и дебиллски као ТИ!

  18. grebak grebić каже:

   Сто пута смо ти рекли да МИ нисмо ЈА већ смо МИ! МИ! Сада ти честитамо на ЛУДОСТИ да верујеш да си од свих нас паметнији, а ниси ставио у задњицу ни трећу деценију. ЛУД је увек ЛУД и ту нема помоћи!

  19. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Ја причам са тобом, не са твојим подстанарима у глави, од тебе јесам паметнији чим ти је потребна било каква подршка зато што си неспосоибан да сам доносиш одлуке и да имаш сопствено мишљење и личност. ЛУД СИ ТИ И УПРАВО СИ МИ ТО ДОКАЗАО! ХВАЛА ТИ И МАРШ У ПИЧЧКУ МАТЕРИНУ!

  20. grebak grebić каже:

   Кога си од нас 5 почастио титулом? „Тебе “ не значи ништа јер савки од нас може бити у свим облицима заменица, придева…? Зини!

  21. Командант I Тимочког батаљона каже:

   Са тобом.

  22. моћни Ђоле Јанговић каже:

   Прд…прд..прд…прд..пррррррд…
   Распаднута стара сифилистичарко! Почела си да булазниш неповезано.::))
   Растави те Алцхајмер од тебе….

  23. Hrvacki Kralj Drkomlat IV каже:

   yebe ga Alzhajmer i Vladimir Ajzenhamer u glavu :-)))

  24. grebak grebić каже:

   Придружи се командиру и Drkomlatu (ако те приме)!

Коментари су затворени.