Прочитај ми чланак

Понтон „Фристајлера“ већ био у лошем стању, процењена штета МИЛИОН И ПО ЕВРА!?!?

0

Истрага ће утврдити све околности несреће на сплаву "Фристајлер" током дочека Нове године, када је потонуо познати београдски сплав, а због тога су до сада ухапшене три особе. Претпоставља се да је потопљен услед преоптерећености објекта, али то не мора да значи будући да је понтон већ био "пропао".

„У тренутку потонућа на сплаву су била три менаџера, 34 конобара и више стотина гостију. Штета се процењује на око 1,5 милиона евра. Само роба у магацину вреди око 1,2 милиона“, каже извор портала.

Сплав је кренуо да тоне десетак минута после поноћи, а гости су помахнитало кренули да беже у намери да извуку живе главе. Није познат тачан број гостију, али је извесно да премашује капацитет објекта.

Саговорник за Нова.рс истиче да понтон сплава није био у добром стању и да су поправке биле неопходне.

„Порозан понтон је био за поправку“, каже.

Одговорност и на инспекцији

Никола Јовановић из Центра за Локалну самоуправу истакао је за Н1 да менаџер, директор и власник сплава несумњиво сносе одговорност за инцидент, али да су пропуст начиниле и градске и републичке власти које су дужне да контролишу да ли власници сплавова поштују прописе.

По Закону о пловидби и лукама на унутрашњим водама, на плутајућем објекту не може да борави више лица него што је прописано плутајућом дозволом, а надзор на том одредбом врши Министарство саобраћаја, односно републички инспектор за безбедност пловидбе“, рекао је Јовановић.

Он је додао да одговорност лежи и на граду Београду, будући да у одлуци Скупштине града из 2021. године такође стоји забрана да на плутајућем објекту борави већи број лица него што је прописано плутајућем дозволом, као и да је надлежна комунална инспекција надлежна да то контролише.

Портал Нова.рс упутио је питања Секретаријату за инспекцију, надзор и комуникацију како бисмо проверили када је последњи пут вршен инспекцијски надзор сплава „Фристајлер“, али до објављивања нисмо добили одговор.

Подсетимо, тачан разлог због ког је сплав потонуо утврдиће истрага Капетаније, инспекције за безбедност пловидбе полиције и Тужилаштва. На срећу, није било повређених, а сви гости су на време евакуисани са сплава. Полиција је привела власника Маркоса Љаписа (52), директора Марка Радуловића (42) и менаџера клуба Драгана В. (47), а они се сумњиче да су 31. децембра 2022. године омогућили присуство већег броја особа него што је капацитет објекта, који је због тога делом потонуо и на тај начин угрозили безбедност већег броја људи.

Како је наш портал раније писао, за улаз у клуб, током новогодишње ноћи, гости су морали да издвоје минимум 25 евра, али и много више ако желе луксузнији провод. Чак, до невероватних 2.900 евра.

Такозвана „бар слот“ улазница коштала је 25 евра. За „стандинг тејбл“ за пет особа требало је платити 300 евра, а она је укључивала флашу пића, „ВИП тејбл“ од 650 евра био је за осам особа и премијум флаша пића  – шампањац. „ВИП лоунџ“ је био 1.300 евра за 12 особа (премијум флаша пића, две флаше шампањца), „делукс ВИП лоунџе“ је коштао  1.900 евра за 15 особа (две премијум флаше пића, два шампањца), „супер ВИП лоунџе“ износио је 2.900 евра за 15 особа (два премијум пића, два Дом Перињон шампањца).