Прочитај ми чланак

Пољски археолози: Дошљаци из Источне Европе настанили се у Србији пре 5.000 година

0

Кости високих мушкараца, прекривене окером, које су археолози, међу њима и пољски, открили у двије хумке у Жабљу, у Војводини (сјеверна Србија), вјероватно су припадале људима који су ту дошли прије скоро пет хиљада година из степа у данашњој јужној Русији и Украјини.

„Употреба окера и натпросјечна висина сахрањених (људи из овог дијела Европе на прелазу четвртог у трећи миленијум прије нове ере обично су били висине око метар шездесет) указују да је ријеч о дошљацима. Ритуал с употребом окера и сахрањивање у великим јамама повезује се са заједницама из источноевропских степа, објашњава Влодарчак.

Foto: Youtube

 

Старинари су тиме „ставили тачку на и“. ДНК анализа остатака сахрањених показује да су или потицали с истока или били непосредни потомци дошљака. Узети су и узорци из костију ради изотопске анализе исхране.

„Није изненађујуће што су у исхрани користили много меса, јер су у питању заједнице које су се бавиле сточарством“, додаје др Влодарчак.

Ископавања су вршена између 2016. и 2018. године, али су стручне анализе завршене тек сада. Пројекат је финансирао Пољски национални научни центар, а спроведен је у сарадњи с Музејом Војводине из Новог Сада.

Према ријечима др Влодарчака, на прелазу из четвртог у трећи миленијум прије наше ере дошло је до прилива номада у Европу из данашње јужне Русије и Украјине, које археолози повезују с Јамном (од јама, на руском), односно Степском културом, која је битно утицала на европску културу.

„Почели су ницати центри прото-држава и њихове елите, што се види по огромним хумкама у којима су сахрањивани појединци“, додаје Влодарчак. Археолози сматрају да су у питању вође заједница. Неки гробови били су раскошно опремљени оружјем, накитом и украшеним посуђем. Хумке откривене у Војводини су најзападнији гробови номадске заједнице Степске културе.

Дошљаци су доспјели и до области данашње Пољске. Археолози су у трећем миленијуму прије наше ере забиљежили културолошке промјене у погребним ритуалима и начину израде керамичких посуда. На основу ДНК анализа истраживачи сматрају да су припадници Културе врпчасте керамике потицали и од потомака степских номада.

Шимон Жђебловски