Прочитај ми чланак

Полиција уводи „звучни топ“: Ново оружје је забрањено у САД, а у Србији…

0

Број средстава принуде у Нацрту Закона о унутрашњим пословима повећан је на 17 а међу њима се налази и једно врло контроверзно и потенцијално врло опасно - звучни топ. Иако га у садашњем закону нема, према непотврђеним информацијама, МУП Србије га је већ набавио и испробао.

Такозвани ЛРАД (long-range accoustic device) или уређај за емитовање звучних таласа, једно је од нових оружја у арсеналу Министарства унутрашњих послова, иако га у закону још увек нема. На конференцији за новинаре одржаној у МУП Србије, а поводом представљања Нацрта Закона о унутрашњим пословима, неколико новинара поставило је питање о спорном ЛРАД-у, али одговора није било. Одговор се налазио у самом Нацрту, где је број средстава принуде са садашњих 13 повећан на 17, а међу њима је и оно што је названо „уређај за емитовање звучних таласа“.


Према незваничним информацијама, поменути уређај набављен је без тендера и учешћа јавности, преко фирме из Новог Сада. Према наводима појединих новинара, који нису демантовани, то оружје је већ испробано у Полицијској бригади у Београду и то на полицајцима-добровољцима. Тада се и видео ефекат, пре свега дезорјентација.

ЛРАД или уређај за емитовање звучних таласа спада у категорију такозваних „несмртоносних“ оружја које је још увек углавном у експерименталној фази и развијено је пре свега за војску. Емитовањем звучних таласа у одређеном правцу код погођених особа може изазвати главобољу, муку, дезорјентацију, отицање, губитак равнотеже, али, према неким озбиљним извештајима, последице по здравље могу бити и трајно оштећење слуха, а не искључује се чак ни смртни исход.

Наравно да су и полиције биле заинтересоване за овај уређај, па је ЛРАД већ и примењен и то у САД приликом протеста због смрти афроамериканца Џорџа Флојда. Тада је настао хаос у многим америчким мегаполисима што је полиција искористила да испроба у реалним условима неке справе којима је располагала, а једна од њих је био и ЛРАД.

Коришћење тог оружја изазвало је незадовољство, пре свега активиста за људска права. Закључено је да је оружје опасно, неселективно јер су страдали и демонстранти и новинари и сви који су се нашли на путу. Последице дејства ЛРАД-а, погођени људи осећали су још данима. Број повређених мерио се десетинама и уследила је тужба против града Њујорка и полиције.

Процес је окончан 2021. године, када се, како је објавио сајт Готхамист, град Њујорк нагодио са покретом БЛМ (Блацк ливес маттер) и исплатио одштету од скоро 800.000 долара жртвама као судско поравњање. Део нагодбе односио се и на њујоршку полицију и употребу ЛРАД-а, па је полицији забрањено да га убудуће користи.

Ипак, америчке судске одлуке немају утицаја на Србију, па је, упркос забрани у САД, изгледа наша земља решила да почне да експериментише са њим и да га користи.

Криминолог Добривоје Радовановић каже за Нова.рс да је цео Нацрт Закона о унутрашњим пословима антицивилизацијски и да су предложена решења лоша.

„Могу одмах да набаве митраљезе уместо звучног топа. Цео овај нацрт закона је антицивилизацијски и враћа нас неколио деценија у назад, у милошевићевско-радикалско време, када су се много мешале јавна и државна безбедност и када је полиција била исполитизована. Такво средство (Средство за емитовање звучних таласа) не постоји у закону и заправо је илегално и питање је да ли неко треба да сноси и кривичну одговорност за његову набавку и употреби, а питање је и ко је ту набавку уопште одобрио“, наглашава Радовановић.

137 децибела

У САД је урађена студија о штетности ЛРАД-а и начина на који људи могу да се заштите од његовог дејства и нежељених ефеката и закључак студије је да мере заштите нису могуће, да је ризик по трајно оштећење здравља превелик и да је најбољи начин заштите, не употребљавати га.

Током суђења у Њујорку установљено је да ЛРАД који је полиција у том граду поседовала може да развије звук јачине од 137 децибела, много више од горње границе осетљивости људског уха.