Прочитај ми чланак

Полиција саучесник у крађи избора: Ко је одговоран за лажне пријаве на Врачару

0

Члан Српске напредне странке Андреја Маринковић за новине Нова је сведочио да је један од 3.000 грађана који су уочи избора пријављени на лажне адресе у општини Врачар. Како је рекао за наш лист, није упућен како је тај посао обављен, јер је све одрадило руководство СНС у овој београдској општини. Непознато је, међутим, како је руководство општинског СНС могло да лажира пријаву, јер према мишљењу правника организације ЦРТА Владимира Тупањца то није могло да прође мимо Министарства унутрашњих послова. Оно је једино надлежно за промену адресе пребивалишта.

Потврђујући да је ово био један од механизама крађе гласова, Андреја Маринковић је за новине Нова рекао да му је адреса пребивалишта промењена непосредно пре избора.

“У последњих шест месеци на самој општини Врачар сигурно је на сличан начин пријављено око 3.000 људи. На деветом спрату зграде општине се све то ради. Проблем није у целој СНС, већ у руководству на Врачару”, рекао је Маринковић.

Тим поводом, правник Центра за истраживање, транспаретност и одговорност (ЦРТА) Владимир Тупањац за новине Нова каже да у целом случају има елемената незаконитости.

“Променити адресу пребивалишта није могуће обавити без МУП, власника стана и човека који се пријављује на ту адресу. На сајту МУП наведена је тачна процедура око пријаве пребивалишта и свако ко је мењао адресу зна да та процедура мора у потпуности да се испоштује”.

А на сајту МУП пише да се пријава пребивалишта подноси лично на прописаном обрасцу, који се искључиво добија код службеника на шалтеру. Дакле, немогуће је променити адресу пребивалишта, а да се тај који је мења не појави у полицијској станици.

“За пријаву је неопходно поднети следеће: важећу личну карту подносиоца пријаве, доказ о правном основу коришћења стамбене јединице на адреси на коју се пријављује, као што су уговор о купопродаји или поклону стана или правоснажно оставинско решење. Треба приложити и личну карту власника, односно његову писану изјаву и на послетку уплатницу генерисану на порталу е-Управе“, пише на сајту МУП.

Има елемената незаконитости

Тупањац каже да је сасвим јасно да је у случају Маринковића промена пребивалишта урађена незаконито, уколико се испостави да су његови наводи тачни.

“Елемената незаконитости има. Мислим да би требало да реагује Сектор унутрашње контроле МУП, који су надлежнии за законитост рада полицијских службеника. Такође, овде има основа и да надлежни јавни тужилац покрене поступак по службеној дужности и да пошаље захтев за прикупљање потребних обавештења полицији, како би се испитали ови наводи. Отежавајућа околност је то што се промена пребивалишта може обавити у било којој полицијској станици на територији Београда, није морало нужно да се обави на Врачару. Међутим, полиција може да утврди где је предат захтев, ко је све потписао и одобрио”, наводи Тупањац и додаје да би све било много лакше и да би се доста оваквих случајева могло избећи када би МУП увео електронски сервис, којим би власници станова могли да провере ко је све пријвљен на њиховој адреси, без одласка у Љермонтовљеву и плаћања такси.

У општини мук

Маринковић је у разговору за новине Нова рекао и да је две и по године био на уговору о привременим и повременим пословима у општини Врачар, као и да му је речено да не мора да се појављује на послу, иако је све време добијао плату.

Тим поводом, редакција листа Нова покушала је да ступи у контакт са шефом општинског одбора СНС у Врачару Ненадом Ђорђевићем, али он није одговарао на наше позиве. Позиве смо упутили и председнику општине Врачар Милану Недељковићу, његовом заменику Дејану Рибаћу и начелници Управе градске општине Врачар Гордани Басти, која се у Маринковићевом ПП уговору наводи као наручилац посла. Недељковић није одговарао на позиве, а Рибаћ и Баста су најпре рекли да су на састанку и замолили да се чујемо касније, али се више нису јављали.