Прочитај ми чланак

Подгоричанину одређен притвор јер је бранио монахињу на Газиместану

0

Подгоричанину Ристу Јовановићу, кога је Косовска полиција ухапсила на Видовдан, 28. јуна на Газиместану одређена је мера од 30 дана притвора.

Он ће, како је одредила судија, у притвору бити у Северној Митровици. Јовановић, који је пред Основним судом у Приштини оптужен за кривично дело изазивања националне и верске мржње и нетрпељивости, и има право жалбе на ту одлуку.

Брантељка Јовановића, адвокатица Јована Филиповић, рекла је да очекује да ће Апелациони суд уважити жалбу и укинути меру притвора и да ће се он у даљем току суђења бранити са слободе.

На почетку данашњег рочишта судија је прочитала оптужницу којом се Јовановић терети за поменуто дело, након чега се он изјаснио да није крив и да није дошао на Косово да провоцира и шири мржњу.

„Речи написане у оптужници нису истинините, заклињем се пред Богом и у своју ћерку, да нисам изговорио речи наведене у оптужници. Нисам крив и нисам дошао да сирим мржњу“, рекао је Јовановић.

Суђењу је присуствовао и амбасадор Црне Горе Мирсад Бибовић.

Јовановић, који је из Подгорице, на Видовдан је дошао на Косово да би присуствовао обележавању годишњице Косовског боја на Газиместану, а привела га је Косовска полиција након што је негодовао док су припадници КП претресали монахињу.