ПЛЕНКОВИЋ БЕЗ СРАМА: Провокација, српски војници планирали инциденте

0

Загреб/Београд -- Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да је покушај уласка 11 српских војника у Хрватску провокација са циљем изазивања инцидента.

„Реч је о покушају који очито није имао комеморативни карактер као што би то требало бити, већ са очито намераваном провокацијом и са циљем изазивања инцидента. Таква пракса је противна међународном праву и за нас је као државу неприхватљива и ми је као држава то најоштрије осуђујемо“, рекао је Пленковић, пренела је регионална Н1 телевизија.

Он је подсетио да је хрватска полиција јутрос на граничном прелазу Бајаково спречила улазак 11 војника с подручја Србије на подручје Хрватске.

„Ненајављеног, непријављеног и недоговореног доласка да би боравили на подручју Јасеновца“, додао је хрватски премијер.

„Оно што би било нормално јесте да су српске власти најавиле овај долазак. Ових Вулинових 11 који су хтели да дођу у Хрватску очито су заборавили прописе и међународно право. Све остало је класична вежба политиканства и дизања тензија између Хрватске и Србије“, нагласио је премијер.

Пленковић је истакао да Хрватска очекује да „држава Србија с респектом третира Хрватску и Хрвате у Србији“.

Шеф делегације МОД и ВС: Нема објашњења за одлуку Хрватске

Чланови делегација Министарства одбране и Војске Србије који су кренули у Јасеновац на обележавање Дана јасеновачких новомученика, и да одају почаст жртвама нацистичког терора у НДХ шокирани су реакцијом и одлуком Хрватске државе да их спречи у томе.

Вођа делегације Министарства и ВС, коју је чинило 11 чланова, Саша Милутиновић рекао је за Тањуг да објашњење за такав потез хрватских власти нема.

„По доласку у Бајаково, јутос око 6.00 скренута нам је пажња да је Гранична полицја упозната да долазумо. У наредна три сата два пута су нам скенирали пасоше, тражили додатне податке, претресали возило…“, рекао је он.

„И поред тога што смо били најављени по устаљеним процедурама, речено нам је – данас нећете ући“, рекао је Милутиновић и додао да је за такав став више пута тражио објашњење.

„Шокирани смо понашањем Граничне полиције и државих органа Хрватске, тим пре што смо и колеге и ја више пута улазили на исти начин и у Храватску и дурге европске земље“, рекао је пуковник.

„Али очигледно је нешто друго одлучило да не присуствујемо тако значцајном чину“, рекао је Милутиновић, који је и начелник Одељења за веру.

Кадет Војне академије Никола Старчевић у изјави за Тањуг наводи да је јако изненађен дешавањима на граничном прелазу.

„Веома ми је жао што нисам имао прилику да са члановима делегације одам почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Срба, тако и Рома и Јевреја, као и свих других националности“, рекао је кадет и додао да се нада да ће упркос свему, имати прилику да то и учини.

Додао је да је обавеза свих нас да се сећамо жртава како се такав злочин више никада не би поновио.

Жаљење због свега што се догодило на путу ка Јасеновцу изразио је и ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић.

„Била би ми огромна част да сам као део делегације данас био у Јасеновцу. Уз све лично сам желео да обиђем то место страдања Срба, Јевреја и Рома“, рекао је он и изразио очекивање да ће ипак у будућности стићи у Јасеновац о коме је толико много учио.