Писмо Иринеја о стању СПЦ у Црној Гори стигло до Трампа

0

Он је у писму позвао председника САД да код владе Црне Горе интервенише да "под хитно престану и одустану од прогонства које чине по верској основи, и од одузимања, векова старих, богомоља СПЦ-а у тој земљи"

Епископ источноамерички Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј каже да је писмо које је упутио председнику САД поводом Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и дешавања у тој земљи стигло до Доналда Трампа.

– Примио сам повратну информацију из Беле куће да је садржај писма пренет председнику Трампу, тако да знам да је дошло до њега – рекао је епископ Иринеј за Спутњик.

Он је у писму позвао Трампа да код владе Црне Горе интервенише да „под хитно престану и одустану од прогонства које чиние по верској основи, и од одузимања, векова старих, богомоља“ СПЦ-а у тој земљи.

– Желимо приволети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу верских слобода и права на посед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вероисповијести или уверења и правном положају верских заједница, дошло је до бруталног сукоба с мирољубивим хришћанским православним демонстранатима, који су само желели да заштите своје светиње од насилног отимања – навео је епископ Иринеј у писму председнику САД.