Прочитај ми чланак

Патријарх Кирил: Онима који се жртвују биће опроштени грехови

0

Они који учествују у „међусобној свађи“ који се жртвују зарад ближњег, вршећи своју дужност, опраће своје грехе, рекао је Патријарх московски и целе Русије Кирил.

Патријарх Кирил је у недељу служио литургију у храму Светог правоверног кнеза Александра Невског у Переделкину код Москве, након чега се обратио присутнима.
Напоменуо је да је жртва највиша манифестација љубави човека према ближњима.
 

„Црква се моли да се овај рат што пре заврши, да се што мање браће поубија у овом братоубилачком рату. И истовремено, Црква схвата да ако неко, вођен осећањем дужности, потребом да испуни своју заклетву, остане веран свом позиву и оде да чини оно што му дужност налаже, и ако у вршењу ове дужности човек умре, онда он несумњиво чини дело једнако жртви. Он се жртвује за друге. И зато верујемо да та жртва пере све грехе које је човек починио“, рекао је патријарх Кирил.

 
„Рат који се сада води на просторима старе Русије – то је међусобна борба. И зато је толико важно да као резултат ове борбе не дође до таласа горчине, отуђења, да братске народе не подели непробојни зид мржње. Од тога како ћемо се данас понашати једни према другима, шта ћемо молити Господа у својим молитвама, чему ћемо се надати – од тога ће умногоме зависити, не само исход битака, већ и онога што ће бити последица света тога“, рекао је он.