Прочитај ми чланак

Патријарх и 100 милиона долара, Интерконтинентал и глумица, и епископ Драгослав…

0

Посета патријарха Порфирија Сједињеним америчким државама, још један је од потеза који је код верника изазвао, најблаже речено, негодовање и огорченост, посебно оних у Америци.

Најпре је запрепашћење изазвала одлука да баш у јеку државне драме око тзв. немачко-француског предлога за Косово и Метохију, онај који треба да буде први у одбрани Космета одлази у Америку у, како су рекли из СПЦ, “пасторалну посету“.

Фото: Printscreen/Instagram

И већ се од самог слетања на њујоршки аеродром „Џон Кенеди“ видело да ће та посета бити све друго само не пасторална. Уместо да Порфирија, који је допутовао у друштву протојереја-ставрофора Велибора Џомића и протођакона Драгана Радића дочека надлежни епископ источноамерички Иринеј Добријевић, патријарха је дочекао епископ канадски Митрофан.

Ни наредних дана, као ни на Савиндан 27. јанура, на литургији коју је патријарх служио у Српском клубу у Њујорку, надлежног епископа Иринеја, који је хвала богу жив и здрав, није било уз патријарха.

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић, који важи за доброг познаваоца односа у Српској православној цркви, прокоментарисао је на друштвеним мрежама:

Овакво непоштовање надлежног епископа од стране, првог међу једнакима патријарха Порфирија, објашњава нам извор из Црквено-школске општине Светога Саве у Њујорку:

“Ова посета је све само не ‘пасторална’. Ради се о класичном бизнис путовању патријарха, који је дошао да види где је запело са 100 милиона долара које црква треба да приходује због продаје ‘ваздушних права’ за изградњу облакодера на плацу непосредно до изгорелог храма.”

Наш извор подсећа да је Храм светог Саве на Менхетну изгорео 2016. године и да је прикупљени новац за обнову храма био разлог сукоба између Порфирија и епископа Иринеја, те је тад одлуком Синода Црквено-школска општина и припадајућа јој парохија поверена на духовно старање и управљање патријарху Порфирију.

“Нису се без разлога пре тога од стране једне Порфиријеве миљенице пуштали трачеви да црква није изгорела због неугашене свеће, него да је неко убацио напалм, како би добро зарадио од наплате осигурања. Тако је намерно стварана зла крв између верника, црквене општине и епископа”, подсећа наш извор.

“Зато ова посета сигурно није ‘пасторална’ а то што се патријарх није срео са епископом Иринејем, као да има за циљ да се продуби још већи раздор међу верницима, направи, недај боже, поновни раскол и лакше дође до 100 милиона долара. Јадни ми поред таквог ‘духовног стараоца’”, закључује наш извор.

Запрепашћење верника у Америци је изазвала одлука патријарха да буде смештен у луксузном хотелу ИнтерЦонтинентал НеwYорк Барцлаy, уместо у црквеним становима које Црквено-школска општина има на располагању. Посебно их је разгневила одлука, а то је био још један од разлога присуства малог броја верника, да се литургија поводом Савиндана не служи у православном храму, који је једна од сестринских цркви уступила Источноамеричкој епархији, него у Српском клубу, који се најчешће користи за журке и гостовање певачица.

Крене тако Порфирије за католички Божић на Косово и Метохију и избламира се кад му не дају тамо да уђе, па стигне на православни Божић у Загреб да се три пута целива са Пленковићем. Јер “он и Загреб се воле”. Не стиже Порфирије да обиђе породице пострадалих рудара у Алексинцу ал’ зато оплакује и жали смрт хрватских музичара. Нема времена да прими једине праве и српске еколошке покрете Заштитиимо Јадар и Рађевину и КОРС, који годинама траже пријем како би разговарали о Рио Тинту, ал’ се зато у Њујорку среће са глумицом и зеленом еколошкињом, узбуђеном Бојаном Новаковић…

Председник покрета Ослобођење је тај сусрет прокоментарисао на Твитеру:

За време док српски патријарх послује код Срба у Америци, Србе у Македонији, на Савиндан, из СПЦ заборавише:

Прослава највећег српског светитеља и оснивача Српске православне цркве Светог Саве у Скопљу и Куманову обележена је без присуства владика и свештенства СПЦ.
После давања аутокефалности тзв. МПЦ још једном су издати Срби у Македонији.

“Зарад Вучићевог Опен Балкана и прављења велике Албаније, ми смо остали без светиња, без историје. Питам патријарха и Синод у коју цркву ја сад да идем да се молим? Где да сечем славски колач? Ком свештенику да се исповедим? Ша је са три српка епископа? Шта је са хапшеним, мученим и страдалним митрополитом Јовном. Зар је он зато робијао да на Светог Саву ни један српски свештеник не сме да провири у Македонију. Издали сте нас, ко је следећи?”, пита се Србин из Македоније у писму упућеном СПЦ до кога смо дошли.

А до пре само десетак година било је другачије, држава је стајала у Србе у Македонији, свештеници су били уз свој народ.

То потврђује и Млађан Ђорђевић:

 

Да би понижење Срба у Македонији било још веће, неко, највероватније Порфирије, у Македонију је на Савиндан послао Драгослава Бокана, свог саветника за медије. Бокана су иначе у црквеним круговима прозвали Сузи, алудирајући на његову моћ, која је равна моћи Вучићеве саветнице за медије Сузане Васиљевић.

Бокан или Сузи, сам се похвалио на друштвеним мрежама и поставио фотографију како у офуцаним фармерицама и ролци “беседи” (он не говори већ беседи) на прослави у Скопљу.

Принтсцреен
Један од високих македонских званичника, приликом најаве говорника на свечаности, не чувши најбоље која је улога Бокана у СПЦ и помисливши да је Бокан најављен као епископ, с разлогом се питао:

“А бре Срби, нисте ли имали неког бољег да пошаљете, какав вам је ово епископ, што није у мантији дошао, пустили бисмо ми њега да дође и говори. Јесте ли толике кукавице постали… Онај Јован мучен, премлаћиван, затваран ал’ мантију није скидао а вида га овај сад… у фармерицама, не сме мантију да обуче… А ми смо дрхтали од вашег Амфилохија, Атанасија… Јесу ли беше ваши дедови гинули на Кајмакчалану, Куманову… еее, џабе ви себе зовете Србима.”

Вероватно да је човек и у праву, џабе се ми још увек називамо Србима.