Прочитај ми чланак

ПАО ДОГОВОР СНСД и ХДЗ БиХ: Додик и Човић у коалицији након избора

0

Предсједник СНСД Милорад Додик и лидер ХДЗ БиХ Драган Човић рекли су данас након састанка у Мостару да су СНСД и ХДЗ БиХ договорили коалицију након предстојећих избора, на којима очекују велику победу ове двије странке.

Човић је рекао да се ХДЗ БиХ с обзиром на то да није промењен Изборни закон мора организовати са партнерима да би убедљиво добио изборе и у миру чекао имплементацију изборних резултата.

Он је навео да је са Додиком разговарао о формирању власти на нивоу БиХ да након избора не би било пуно застоја и чекања и да би власт била што пре успостављена.

– Ми смо партнери, то смо се договорили још пре и пренећемо то на све наше сараднике да то буде у наредним месецима ефикасно – додао је Човић.

Он је нагласио да је сарадња две странке добра и да се остварује и у Представничком и у Дому народа парламента БиХ, као и на свим другим нивоима.

Човић појаснио да је „план Б“, који је раније помињао због недоношња измена Изборног закона заправо стварање услова за сигурну изборну победу и тражење партнера пре избора.

– Да смо урадили измене и осигурали да један народ другом не може бирати представнике, онда бисмо лежерније ишли у камању, а онда би коалиције изгледале другачије, а пошто се то није догодило, ми кроз план Б морамо другачије сагледали наша коалирања како би осигурали уверљиву победу – додао је Човић.

Додик је нагласио да СНСД са својим партнерима очекује највећу победу до сада.

Он је изразио жаљење што није дошло до измена Изборног закона и рекао да апсолутно подржава принцип да један народ не бира другом представнике.

Наводећи да је у БиХ очигледно и даље на сцени игнорисање реалности, Додик је рекао да жели да подржи принцип да сваки народ бира своје представнике.

– БиХ може да буде стабилна уколико је тако, а уколико је другачије, онда то уноси нове калкулације, спекулације и немире и може значајно да усложни међунационалне односе. Зато би било фер и коректно да ојачамо тај принцип да свако бира своје представнике – истакао је Додик.

Додик је рекао да нема више услова за измену Изборног закона и да се сви требају окренути условима за фер и толерантну изборну кампању.