Прочитај ми чланак

Пахор признао: Ако Србија изабере ЕУ доћи ће до формалне независности Косова

0

Бивши председник Словеније Борут Пахор изјавио је да Приштина мора да формира Заједницу српских општина, али да Београд, истовремено, мора да се окрене ка Западу. Казао је да ће, уколико Србија буде нагињала европској страни, пре или касније бити постигнут некакав договор који ће тзв. Косову обезбедити неку врсту формалне, дипломатске независности.

Како је рекао, „нека врста заједнице“ треба да постоји на КиМ јер би се њеним формирањем повећало поверење између Београда и Приштине.

У разговору који је организовао Атлантски савет, Пахор је поручио да је увек подржавао дијалог две стране за који каже да није савршен, али да је давао резултате.

Он је истакао да се неће постићи добар финални договор о КиМ уколико власти у Србији и председник Александар Вучић буду на страни Москве.

„Све ће зависити од процене председника Вучића“, сматра Пахор.

Са друге стране, наводи да ће, уколико Србија буде нагињала европској страни, „пре или касније“ бити постигнут некакав договор који ће тзв. Косову обезбедити „неку врсту формалне, дипломатске независности“.

Говорећи о ситуацији на Западном Балкану услед рата у Украјини, бивши словеначки председник је рекао да је главно питање где ће Западни Балкан бити након завршетка сукоба, истичући да то највише зависи од одлуке Србије.

Додао је да Запад треба да инспирише Србију да се одмакне од Русије и да пређе на страну Запада “јер ће тада цео регион бити на западној страни у подељеној Европи“.

„Уколико Србија буде изабрала Русију, онда мислим да ћемо се суочити са неком врстом нестабилности у целом региону у наредних неколико година или деценија“, рекао је Пахор.

Фото: Принтскрин

 

Истакао је да није само на Србији да одлучи, већ и да Европска унија мора да интензивира процес проширења.

„То је сада геополитичко питање, а не само питање техничких мера“, поручио је он.

Навео је да за Београд представља велики изазов доношење одлуке о томе на чијој ће страни бити у будућности.

„Није само реч о новцу и политичкој вољи, већ и о стрпљењу са наше стране, да дамо Србији времена да, корак по корак, донесе одређене одлуке и коначно пређе на нашу страну“, рекао је Пахор.

Додао је да зна да на Западу постоји недостатак поверења према власти у Србији, али истиче да вреди бити стрпљив и радити са Београдом јер је реч о миру и стабилности на Западном Балкану у наредним деценијама.

„За Вучића и власт у Србији је веома важно да добију неку врсту гаранција да ће, на крају европског пута, Србија постати пуноправна чланица Европске уније зато што не желе да се догоди да Србија иде европским путем, остави Москву и на крају не добије чланство“, рекао је Пахор и навео да је потребно инспирисати и грађане Србије како би се на крају постигао консензус у Србији у наредних неколико година.