Прочитај ми чланак

ОВАКО СЕ НЕ СЛАВИ СЛАВА: Начин није у складу са православљем

0

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић је открио како би требало да се слави слава, и да јој није место у кафани или ресторану са музиком.

Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић рекао је за РТС да су се многи обичаји у нашем народу мењали, прекидали и обнављали, а да је једино слава остала увек. Наглашава да треба прославити без претеривања, јер смисао славе и није у претеривању и јелу и пићу, него у духовном расположењу. Протојереј ставрофор Љубивоје Радовић и ове године саветује вернике да прославе Светог Николу и све остале славе на најједноставнији начин – у кругу породице и са најближим пријатељима и рођацима.

FOTO: Youtube

– Без претеривања, на крају смисао славе и није у претеривању и није само у јелу и пићу, него у духовном расположењу, пре свега у доласку у цркву да се ту помолимо Богу, а онда да ту молитвену атмосферу пренесемо у своју домаћу или малу цркву – каже Радовић.

Истиче да то што поједини славе славу у ресторанима и са музиком нема везе са православним поимањем крсне славе.

„То је породични празник који се прославља у кругу породице и са најближим пријатељима и прослављању славе није место у ресторанима, кафанама, није место уз музику него једноставно да славимо како приличи православном вернику“, истиче Радовић.

– Огроман број наших православних хришћана слави славу, али не зна ништа о светитељу кога прославља и треба да разговоре воде у том правцу, да научимо, да се испунимо љубављу и да на тај начин укажемо поштовање светитељу – додаје протојереј Радовић. Указао је да су некада домаћини дворили славу, гости су седели и били на обеду, а домаћин је стајао и није желео да седне поштујући светитеља кога прославља и поштујући госте које је призвао у свој дом.

– А ми хоћемо да ту атмосферу пренесемо у кафану, то једно са другим не иде. Боље је да човек не слави него да слави наопако, да слави онако како не приличи православној вери и православним хришћанима – истиче Радовић. Када је реч о Никољдану, каже да је у праву Душко Радовић када каже да половина људи слави, а половина иде на славу.

– Цела Србија слави Светог Николу и ту су обичаји исти као и за сваку другу славу с тим што је изражено даровање међусобно и то није у оном смислу у којем ми дарујемо једни друге преварени с тим да је Деда Мраз тај који долази и доноси поклоне, јер то је плод потрошачког друштва где желе да се што више купује и да на тај начин имају користи од нас – каже Радовић.

– Међутим, ми прославимо Светог Николу као онога ко је био дародавац, али није давао онима којима није потребно, није давао да би добио заузврат, него је давао и помагао сиротињу. У томе јесте драж и лепота давања, а с обзиром на то да је сада пост ми још више треба да размишљамо о томе да оплеменимо своја срца постом и молитвом – наглашава Радовић.

Навео је да пост не смемо да сведемо на тањир, јер је пост нешто много узвишеније и веће. „Треба добрим делима и љубављу да га зачинимо и да покажемо да смо заиста на правом путу, путу јевађелском“, додаје Радовић. Истиче да су се многи обичаји у нашем народу мењали, прекидали и обнављали, а да је једино слава остала увек. „Славили су наши преци у рововима, у највећим оскудицама, страдањима и патњама. Било на који начин, али никако нису дозволили да се прекине слављење крсне славе“, закључио је Радовић.