Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕН МИСТЕРИОЗНИ БИБЛИЈСКИ КРАЉ: Нико не зна ко је, збуњује и његов изглед

0

Скулптура главе једног мистериозног краља, стара скоро 3.000 година, нађена у Израелу подстакла је научнике да покушају да одгонетну кога представља.

Та скулптура је изузетно редак пример фигуративне уметности из Свете земље током 9. века пре нове ере – периода који се повезује с библијским краљевима. Скулптура је доборо очувана, недостаје јој само део браде.

Научници су сигурни да представља краља јер има круну, али не знају ког, ни којим краљевством је могао да влада.

Археолози су пронашли ту минијатурну фигуру, пет центиметара високу, током ископавања на налазишту Абел Бет Маках, јужно од границе Израела с Либаном, крај града Метуле. Налазиште су идентификовали археолози у 19. веку, у коме је тада било село Абил ал Камх, а град сличног имена помиње се у Књизи краљева.

У 9. веку пре нове ере постојала је Арамејска краљевина са седиштем у Дамаску на истоку, феничански град Тир на западу и израелско краљевство са главним градом Самаријом на југу.

У поменутој књизи место се помиње на листи градова које је напао арамејски краљ Бен Хадад у борби против израелског краљевства.

Скулптура је одмах изложена у Музеју Израел у Јерусалиму, а детаљан извештај о експонату биће објављен у јунском издању журнала Блискоисточна археологија.

Еран Арије, кустос музеја, рекао је да је скулптура јединствена јер у Гвозденом добу није било фигуративне уметности, а ова је изузетног квалитета од фајанса, материјала од ког се израдјивао накит и фигурине људи и животиња у древном Египту и на Блиском истоку.

– Фризура мистериозног краља изгледа слично онако како су древни Египћани представљали народе Блиског истока – рекла је археолошкиња Наама Јахалом-Мак с Хебрејског универзитета.

С обзиром да се датум стварања скулптуре не може тачно утврдити, листа потенцијалаих краљева које би могла да представља је дуга, и одгонетање идентитета личи на игру.

 

Ископавања на месту где је глава нађена наставиће се овог месеца. За сада се не зна да ли је она део веће фигуре или је направљена само глава.