ОТКРИЋЕ КОЈЕ МЕЊА ИСТОРИЈУ: Да ли су хришћани већ били већина у античком Сирмијуму

0

Недавно откриће у Сремској Митровици промениће историју. Луксузно осликана ранохришћанска гробница, саграђена у другој половини трећег века, изненадила је стручњаке.

Луксузна осликана ранохришћанска гробница, откривена недавно приликом заштитних ископавања на градилишту у Сремској Митровици, промениће историју хришћанства, сматрају стручњаци. Велика зидана „вечна кућа“ потиче највероватније из времена пре Константиновог Миланског едикта, којим је хришћанство од прогањаног култа постало религија изједначена са свим другим верама у Римском царству.

Царска палата у Сирмијуму

– На зидовима гробнице су на прочељима насликани с једне стране Добри пастир, а с друге тројица младића које је Набуходоносор бацио у ужарену пећ, а анђео Господњи их спасава својим хладним дахом. Са страна се налазе ограде раја. То јесу врло чести хришћански мотиви, али из много каснијег периода, око пола века касније, кад је религија канонизована после сабора у Никеји. На фрескама ове гробнице имамо прототип тог каснијег канона, насликан највероватније пре Миланског едикта и много пре Никејског сабора. Ове старозаветне фреске представљају Сирмијум у сасвим новом светлу кад је реч о историји хришћанства – каже Биљана Лучић, археолог-конзерватор из Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

Она је с колегама током заштитних ископавања на простору источне некрополе античког Сирмијума открила 26 гробова и гробницу која одудара од свега што је до сада виђено на овим просторима, а реткост је и у Европи. Сличне фреске су забележене само на по једној локацији у Солуну, Риму и Напуљу, али сирмијумске су изгледа старије.

ОСТAО У ЗAСЕНКУ

– Нажалост, приликом прославе годишњице Миланског едикта Сирмијум је направедно остао у засенку, иако су се овде дешавале веома важне ствари за развој и ширење хришћанства. Можда ће ово откриће бити почетак нове епохе у истраживању тог дела историје. Сама наивност фресака показује да су оне еталон нечега што ће постати канон, узор за све представа овог типа до данашњих дана. Ниједна каснија фреска коју су сликали врхунски уметници није вреднија од овог наивног рада посвећеног верника који је ван сумње „нулта тачка“, од које се може пратити развој хришћанске религије – наглашава Биљана Лучић.

– Морамо да будемо опрезни и сачекамо резултате анализа, које ће нам прецизно дати време кад је гробница начињена и каква је била особа која је у њој сахрањена. Међутим пошто је реч о подручју које је ископавано седамдесетих година 20. века, кад је пронађена Базилика Светог Иринеја, можемо да дамо прелиминарне процене.

Гробница је највероватније саграђена у другој половини трећег века или на самом почетку четвртог века, а у њој је, с обзиром на величину и осликавање, без икакве сумње сахрањена нека важна личност – каже Биљана Лучић.

Проналазак оваквог сакралног објекта отвара низ питања, пре свега да ли су хришћани заиста тако немилосрдно прогањани У Риму, како наводе црквени хроничари? Уколико јесу, како је било могуће да се у Сирмијуму, који је у то време био једна од четири престонице царства, неко тако помпезно и јавно сахрањује као хришћанин. Или је можда реч о томе да су хришћани већ били већина у Сирмијуму који је већ био центар епископије и култа светих мученика Иринеја и Димитрија?

Стручњаци сремскомитровачког завода за заштиту споменика културе кажу да одговор могу да пруже само даља ископавања, а сигурни су да ће она Сирмијум вратити у жижу пажње светске научне јавности.

Пошто је гробница недавно откривена приликом заштитних ископавања на терену где ће се градити бензинска пумпа, наметнуо се велики проблем како сачувати епохално откриће.

Заводу из Сремске Митровице притекли су у помоћ стручњаци Републичког завода и заједно су смислили ингениозно решење и извели прави технички подвиг. Уместо да скидају малтер са фресака, а затим растављају гробницу камен по камен и поново је састављају, што је уобичајено, они су целу грађевину упаковали у кавез од челичних профила, подигли дизалицом и потпуно неоштећену допремили у депо.

– Нужда нас је натерала да смислимо нов метод транспорта. Захваљујући њему, гробница ће бити јединствен експонат, који ће по завршетку конзервације и рестаурације моћи да се види онакава каква је била на терену – каже Биљана Лучић.

РЕСУРС ЗA КУЛТУРНИ ТУРИЗAМ

Откриће ранохришћанске гробнице потврђује значај античког Сирмијума, о коме се више зна у иностранству него у Србији.

– Ми имамо огромну баштину која је ресурс за културни туризам, на коме се у свету зарађује много. Раније се код нас није размишљало на тај начин, владала је нека необјашњива равнодушност. Сад се ствари мењају и очекујемо да ће Сирмијум заузети место које му припада на културној и туристичкој мапи света – каже Љубиша Шулаја, директор Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

БОНУС ВИДЕО

Научник Предраг Милисављевић, доктор историје филозофије природних наука и технологије, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, говори томе колико је заштичено српско културно и историјско наслеђе у Метохији и колико српски научни кругови воде рачуна о овом националном благу (00:14:00); као и о српској ренесанси у Средњом веку и како остатке српске средњовековне културе уништавају Aлбанци (00:16:45).  Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!
Подели:

19 коментара “ОТКРИЋЕ КОЈЕ МЕЊА ИСТОРИЈУ: Да ли су хришћани већ били већина у античком Сирмијуму

 1. perungromovnik каже:

  а шта мислите да је експресно затрпана и залита песком и бетоном базилика преко које данас иде аутопут? шта мислите из ког је периода она? стара преко 8.000година (један од радника који су је открили и видели натпис старославјанским језиком исписан) па је хитно консултована САНУ и врх државе и повртно уследила наредба „затрпај да се ништа не види“…ЗАТРПАО ИХ БОГ ВЕЛИКИ ДАБОГДА! хак, пу! у уста им се посерем јудеокомунистичка!

 2. Perun каже:

  Nikejski sabor

  Nepoznato je veoma mnogo toga o ulozi Konstantina u vezi Nikejskog sabora koji je sazvao ovaj imperator . 325. godine n.e., jedan od najpoznatijih rimskih careva,
  inače MNOGOBOŽAC* i poštovalac Mitre, boga sunca.
  On je sazvao ovaj skup za koji je imao jasan cilj. Namera mu je bila da prvo razreši brojne sporove koji su postojali u to vreme unutar hrišćanstva, ali taj razlog je bio daleko od duhovnog, jer je imao prvenstveno političku pozadinu.

  *Prema postojećim izvorima, kršten je kao hrišđanin tek par dana pred svoju smrt.
  Neki istoričari tvrde da postoje indicije da je u veme krštenja već bio u komi.
  Šta više, neki ne isključuju mogućnost da je “kršten” tek kada je ispustio svoju
  “pagansku dušu”.
  Zvaničan je podatak da je kršten nekoliko dana pred smrt maja 337. godine u Nikomedijskoj crkvi i da je umro kao hrišćanin u kom je smislu i pravilima izvršen obred i sahrana.

  1. ултра каже:

   Причешће је било и у Митраизму,погача којом се причешћивало је представљала Бога-Сунце Митра.Нешто се не сећам да ли су пили вино,углавном из Митраизма и стоицизма је много тога убачено у хришћанство .И тумачење билије је нека врста филозофије ,свако извлачи шта му одговара и може да се тумачи као закони Србије и овако и онако.

  2. Perun каже:

   И тумачење библије је нека врста филозофије ,свако извлачи шта му одговара и може да се тумачи као закони Србије и овако и онако.
   ——-
   Baš tako, lepo rečeno….. :)))

 3. Perun каже:

  Konstantin i Milanski „еdikt“.

  Edikt o tolеranciji religije jе izdao Galеrijе 311. godinе, prеd smrt.

  Konstantin jе mogao samo da potvrdi taj Galеrijеv еdikt i da ga sprovеdе u dеlo.
  Milanskim „ediktom“ je omogućeno da „svako veruje kako mu srce hoće“,
  ediktom hrišćanstvo dobija stabilan oslonac odakle može nastaviti razvoj,

  pa je samo nekoliko decenija kasnije (380. godine),
  pod carem Teodosijem Prvim Velikim, postalo državna religija.

  Marta 313. se Licinije oženio sa Flavijom Julijom Konstancijom, polusestrom Konstantina Velikog.

  Konstantin i Licinije nisu hristijanizovali Carstvo, kako se često misli,
  ali je položaj hrišćana posle ovoga bio mnogo bolji.
  Hrišćanima su vratili konfiskovanu imovinu.
  Konstantin jе u Milanu sa Licinijеm kovao planovе kako daljе da dеlе carstvo.
  To jе svе.
  Nikakvog еdikta u Milanu nijе bilo.

  1. урбана герила каже:

   Не лупетај латиничару, преписујеш неке хрватштине, као што си преписао и те твоје рођачке небулозе па мислиш да си сад стари Словен. Српски се пише Ликиније, а историју су људи учили и пре интернета за разлику од таквих сеци-лепи паметњаковића.

  2. Perun каже:

   :)))
   ponovo mi se neoslovljen obraćaš u ovakvom omalovažavajućem tonu,
   i to samo zato jer ne možeš da mi oprostiš dobro argumentovan kritičan pogled na judeo-hrišćansku sektu.

  3. урбана герила каже:

   Напротив, на коментар у јавном простору остављам свој коментар. О твојим ,,добрим“ аргументима смо довољно расправљали, да имаш трунке стида или достојанства, не би се брецао више после онолико бруке којој си се изложио због пусте мржње према српској баштини. Критика и проливање мржње су две различите ствари, које заслужују (у најмању руку) омаловажавајући тон. Као и позиција острашћене глупости са које бљујеш напабирчене јефтине памфлете са интернета које називаш аргументима.

  4. Perun каже:

   Tvoj komentar je klasika,
   tako piskaraju slepo-verujući pripadnici judeo-hrišćanske sekte.
   Po tebi su citati iz novog i starog zaveta napabirčene gluposti sa interneta,
   po tebi ja citirajući jevrejske smejurije i podmetačine za naivne,
   pokazujem mržnju prema srbskoj baštini.
   Fanatični talibančiću ispranog mozga,
   kakve etničke, istorijske. geografske, itd, veze ima srbski narod u to vreme sa jevrejskom sektom, sa jevrejskom podmetačinom…???

   Matej glava 5
   Isus reče:
   38. Чули сте да је казано: Око за око, и зуб за зуб.
   39. А ја вам кажем да се не браните ода зла, него ако те ко удари по десном твом образу, обрни му и други;
   ———

   43. Чули сте да је казано: Љуби ближњег свог,
   и мрзи на непријатеља свог.

   44.А ја вам кажем: љубите непријатеље своје,
   благосиљајте оне који вас куну,
   чините добро онима који на вас мрзе
   и молите се Богу за оне који вас гоне;
   —–
   Šta reći o sekti koja od svojih sledbenika traži ovako nešto perverzno.

  5. урбана герила каже:

   И такве категорије изриче јадник који не зна ни шта је вера ни род, јер је задојен разочарењем у сопствени живот, у тита и партију, пропао у покушају религиозности, национализма, све у свему један интелектуално и морално- идеолошко- етички побачај. Сав живот ти се састоји у сипању мржње и препирању по порталима. Па чак и то не умеш, него само копираш и лепиш безвезне цитате ван смисла и контекста. У ћошак, па се тамо клањај идолима мржње.

  6. Perun каже:

   Eh talibančiću, i ti trabunjaš nekome o klanjanju… :))))
   komentar ti je perfektna auto projekcija.
   Pa ti i tebi slični praznoglavci se klanjaju jevrejskoj obrezanoj podvali,
   sa kojom naš rod nema nikakve dodirne tačke, baš ništa zajedničko.
   Rabe, pazi RABE jevrejske podvale,
   o besmislicama iz novog i starog zaveta koje sam citirao,
   nisi nikada do sada napiso ni jednu jedinu reč,
   sve što si do sada radio i radiš bio je jadan, bedan i veoma glup pokušaj diskreditacije moje malenkosti.
   U suštini strah te je i da počneš konstruktivnu diskusiju jer jevrejska podvala grozno preti svakome ko se upusti u diskusiju o njoj.
   ——–
   Pročitaj ovo polako i skoncentrisano.
   JUDEO-HRIŠĆANSKI BOG:
   Ubi onoga ko te odvraća od mene

   5. Мојсијева, глава 13

   6. Ако би те подбадао брат твој, син матере твоје, или син твој или кћи твоја, или жена твоја мила, или пријетељ твој који ти је као душа твоја, говорећи ти тајно: Хајде да служимо другим боговима, које ниси знао ни ти ни оци твоји,

   7. Између богова других народа који су око вас, близу или далеко од тебе, од једног краја земље до другог,

   8. Не пристај с њим нити га послушај; нека га не жали око твоје, и немој му се смиловати нити га таји,

   9. Него га убиј: твоја рука нек се прва дигне на њ да га убијеш, па онда рука свега народа.

   10. Заспи га камењем да погине; јер те хтеде одвратити од Господа Бога твог, који те је извео из земље мисирске, из куће ропске;

  7. Perun каже:

   Ovo je još strašnije, neverovatno ali istinito.
   ——
   Isus donosi svađu i razdor

   (po Luki 12:51:52:53).
   51. Мислите ли да сам ја дошао да дам мир на земљу?
   Не, кажем вам, него раздор.

   52. Јер ће, одселе, пет у једној кући бити раздељени,
   устаће три на два, и два на три.

   53. Устаће отац на сина и син на оца; мати на кћер и кћи на матер; свекрва на снаху своју и снаха на свекрву своју.
   ———-
   To isto je zapisano u i Jevanđelju po Mateju
   (10:34:35:36:37):

   34. Не мислите да сам ја дошао да донесем мир на земљу;
   нисам дошао да донесем мир него мач.

   35. Јер сам дошао да раставим човека од оца његовог
   и кћер од матере њене и снаху од свекрве њене.

  8. Јанко Јанковић каже:

   Перуне, смири се, видиш да је будала (урбана средина).Тврдоглав је као мазга. Ти си потпуно у праву. Ово нам се и дешава зато што смо напустили
   наше старословенске богове и обичаје-

  9. Perun каже:

   Napisao si:
   Ово нам се и дешава зато што смо напустили
   наше старословенске богове и обичаје.
   ————————-
   Tačno tako,
   davno, nekoliko hiljada godina pre hrišćanstva je napisano
   šta će nam se desiti
   ako napustimo našu Rodnu Religiju i haše Voljene Bogove.
   —————-
   САЊТИЈЕ ПЕРУНОВЕ ВЕДЕ
   ПЕРУНОВА КЊИГА МУДРОСТИ

   Чувајте у тајности Мудрост Божју,
   не одајте Тајну Мудрост другачије верујућим
   Не убеђујте људе
   који неће да вас слушају,,,,,,,

   Чувајте храмове своје и Светилишта
   од поруге другачије верујућих,
   ако ли не сачувате Светиње Свете Расе…
   и Веру Предака ваших,
   доћи ће вам векови патње, смрти,
   увреда, и стрдања…

   Љубите ближњега свога,
   ако је он тога достојан.

  10. урбана герила каже:

   Бла, бла, трућ, трућ! Copy-paste…
   Заборавио си колико си пута побегао понижен због глупости… колико си само прскао јер иза свега што лупеташ стоји једна огромна шупљина: ништа! Ко нема Бога, нема ни стида ни образа! Само, интернет има једну предност: памти. Свако може да прочита сваку расправу у коју сам се упустио са твојом маленкошћу па да се смеје до миле воље. Или да плаче.

  11. Perun каже:

   Ostaviti budaletinu veoma skromnog znanja i inteligencije na kiši,
   ti nazivaš bekstvom.
   O kojoj raspravi ti jadniče piskaraš, pogledaj tvoje današnje komentare.

  12. урбана герила каже:

   Ха, ха није пријатно кад сам себе направиш будалом? О скромној интелигенцији си прошли пут другачије говорио… ко те вуче за језик?

 4. Гаудеамус Игитуровић каже:

  „… ранохришћанска гробница, … изненадила је стручњаке“!? Хм, изгледа да и стручњаци и нестручњаци имају заједничко то да немају појма шта се дешавало у прошлости. Једина разлика је што се стручњаци „изненађују“, а нестручњаке више ниша не може да изненади! :)

 5. урбана герила каже:

  ,,Пошто је гробница недавно откривена приликом заштитних ископавања на терену где ће се градити бензинска пумпа, наметнуо се велики проблем како сачувати епохално откриће.“
  Откуд може некакво тамо епохално откриће да измести или не дај Боже спречи изградњу објеката од суштинске важности као што је бензинска пумпа?! У напредној Србији не могу некакве средњевековне и античке цркве или нека тамо српска историја да стају на пут напретка и стабилности! Па нису то Зукорлићеве грађевине, па да се обустави рушење: кад се цркве руше и бетонирају, не требају ни фантомке!

Коментари су затворени.