Прочитај ми чланак

Хрватска: Оскрнављен православни храм у Карловцу

0

Непознати вандали провалили су уз употребу силе у православни Саборни храм Светог Николаја у Карловцу и оскрнавили олтар, богослужбене предмете и књиге, саопштено је данас из Епархије горњокарловачке.

hram Karlovac

У храм је проваљено синоћ, а обијањем бочних врата на храму причињена је већа материјална штета.

Непознати вандали су у унутрашњости храма оскрнавили олтар, богослужбене предмете и књиге, и испретурали их и побацали по храму, наводи се у епархијском саопштењу.

Од црквеног инвентара из храма су однесени сви крстови, поломљене рипиде и оштећен прибор за крштење.

„По ко зна који пут овакве немиле сцене понављају се из године у годину над православним светињама Епархије горњокарловачке. Последњи забиљежен случај чији починиоци нису откривени догодио се крајем прошле године, када су још увек непознати вандали исписали погрдне и претеће графите на зидовима ове карловачке светиње“, истичу у Епархији гоњокарловачкој.

Својим нецивилизованим злоделима, како се наводи, починиоци желе да покажу да и даље међу неколицином постоји мржња и нетолеранција према православним светињама и житељима овог краја.

Овај догађај је пријављен надлежној полицијској управи, чији службеници су обавили увиђај.

„Надајући се да ће се једном за свагда оваквим догађајима стати на крај.Након многих година указивања на слична дешавања свим инстанцама власти, очекујемо да ће починиоци бити откривени и кажњени, да би сваки онај ко се дрзне учинити неко злодјело над светињом био свјестан какве посљедице тај чин носи“, наводи се у саопштењу.

(Срна)