Прочитај ми чланак

Oпозиција се ујединила: НИКАД Рио Тинто! Вучића због рудника смрти у затвор! ВИДЕО

0

На иницијативу Покрета Буђење данас је у Медија центру потписан Друштвени споразум о забрани истраживања, експлоатације и прераде литијума у Србији.

Од 30 организација и јавних личности колико је, по речима Душана Туфегџића из Буђења, потписало споразум, на конференцији је било њих 11 – Покрет Буђење, Црно на бело – За праведну Србију, тим Крени-Промени, Покрет Слободна Србија, Битка за Кошутњак, Српски покрет Двери, Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, Скупштина слободне Србије, Веће старина, као и професор Душко Кузовић.

Душан Туфегџић (Буђење) је рекао да је споразум битан да би се показало да један већи део опозиције може да сложи око једног горућег питања, а то је Рио Тинто. Истакао је да би волео да су ту и они које су позвали, а који се нису појавили.

На питање новинара да појасни о коме је реч, рекао је да су позвали Демократску странку Србије, која је ’’дала образложење јако блиско оном Зоране Михајловић’’, као и Заједно за Србију, за које је Туфегџић рекао да су их позивали и раније, на протест у Шапцу, али да су им Заједно за Србију рекли да ’’морају да се консултују са странцима’’.

Туфегџић их поново позвао да овај споразум потпишу.

Ивана Парлић (Народна странка) рекла је да ће се борити на све могуће начине – ’’оспоравањем правних основа, анимацијом и разговор са грађанима, јер је политички пројекат ове власти заглупљивање и застрашивање грађанима Србије, и онда тако заглупљеном народу Зорана Михајловић пројекат убијање западне Србије може да представи као просперитетни пројекат’’.

Такође, истакла је да ће се заједно са становницима Јадра и Рађевине физички бранити тај део Србије. Позвала је грађане Србије запослене у Рио Тинто да прекину овај пројекат.

Професор Душко Кузовић навео је да су током борбе против Рио Тинто рудника видели доста неискрених људи који у борби против литијума ћеле да стекну политичке поене и да паразитирају на несрећи народа. Говорећи о референдуму везаном за Рио Тинто, који је раније најавио председник Вучић, рекао је да га неће дозволити, јер ће бити намештен и искоришћен да би власт пребацила одговорност на народ’’, најавивши ’’спречавање на сваки могући начин’’. Кузовић, раније један од истакнутијих чланова Покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића рекао је на питање новинара да од пре месец дана није део Ослобођења, те да споразум потписује у своје име.

Др Љиљана Томовић (Скупштина слободне Србије) навела је да је Рио Тинто само један од проблема Србије данас, али да је тренутно највећи.

Лидија Мартиновић (Покрет Слободна Србија) навела је да споразум представља ’’уједињење политичара и грађана у борби против погубне СНС политике и ПР-а Рио Тинто Александра Вучића. Поручила је да ’’или ће бити колонија Србија или ће бити слободна Србија’’.

Игор Радичевић (ССП) навео је да Рио Тинто не може да ради на подручју Европске уније, и да док власт говори да није дала дозволе овој компанији, Рио Тинто се понаша као да има све дозволе. Истакао је да Рио Тинто планира медијску кампању са видео спотовима, како би се у позитивном светлу представили грађанима Србије, а да ће им власт у тој кампањи помоћи.

Алудирајући на Ћуту нагласио је да су еколошки проблеми пре свега политичко питање које нико нема право да приватизује и да свако ко је најавио излазак на изборе, било индивидуа, група грађана или еколошки активиста, од тог тренутка је и политичар.

Говорио је и о троуглу Лозница-Врање-Зајечар, у ком је, како је навео, планирано истраживање и копање литијума на 20 локација. ’’Србија неће бити европски Блиски исток’’, поручио је Радичевић.

Владимир Јованчевић (ДС) навео је да ако се успе у спречавању рудника литијума у Подрињу, извесније је спречавање рудника литијума у другим деловима Србије.

Радмила Васић (Двери) рекла је да су Двери доследне у борби против Рио Тинто, истраживања и експлоатације литијума.

Владимир Вулетић (Црно на бело) навео је да је одрастао крај Јадра где је правио ’’мале бране (уставе) кроз које није могла да пролази неконтролисана вода која носи све пред собом. Уставе служе да одбранимо оно што се зове Устав, јер устава је корен речи Устав.’’ Додао је да по Уставу грађани имају право на здраву животну средину, а да власт данас Устав гази немилице. ’’Имамо оне који су виши за тону од закона, а имамо и оне који су зелени – а ћуте’’, навео је Вулетић.

Кристина Урошевић (Крени-Промени) је истакла да је петицију против Рио Тинто рудника на платформи Крени-промен потписало 130.000 људи и позвала све оне који нису да потпишу.

Дејан Јовановић (Битка за Кошутњак) рекао је да је у борби против рудника потребна солидарност коју смо могли да видимо током поплава 2014. године.

Сузана Лазаревић (Веће старина) навела је да проблем и у интелектуалцима који нису, како каже, издали само народ, већ и државу и свој позив.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!