Прочитај ми чланак

Одлука до марта: Српски туристи ће на лето 2021. моћи у Грчку по „кипарском моделу

0

Више од 50 милиона евра наших туриста, који су у "фрст миниту" уплатили одмор за прошлу годину, блокирано је у Грчкој, а агенције су овај новац уплатиле власницима хотела и осталим партнерима.

Шта ће бити са парама ако се Грчка ни ове године не отвори за српске туристе?

Већ годину дана српски туристи не могу да путују у Грчку, а ова земља је поново продужила забрану путовања нашим људима у њихову земљу, што не важи за остале из окружења. Српски туристи су оправдано у страху да ће забрана важити и за предстојеће лето.

– Проблем мора да се реши и ситуација мора да буде „чиста“ најкасније до почетка марта и због тога смо започели преговоре – каже Александар Сеничић, директор Удружења туристичких агенција Србије.

Већ годину дана српски туристи не могу да путују у Грчку, а ова земља је поново продужила забрану путовања нашим људима у њихову земљу, што не важи за остале из окружења. Српски туристи су оправдано у страху да ће забрана важити и за предстојеће лето.

„Проблем мора да се реши и ситуација мора да буде „чиста“ најкасније до почетка марта и због тога смо започели преговоре“, каже Александар Сеничић, директор Удружења туристичких агенција Србије.

Новац наших грађана је блокиран у Грчкој, а пошто ова туристичка земља 2020. године практично није имала сезону, ЈУТА тражи од Владе Србије да помогне у решењу проблема.

– Ми смо стално у контакту са Министарством туризма и Туристичком организацијом Грчке, али овај проблем мора да се реши на вишем нивоу, јер реч је о новцу српских грађана – истиче Сеничић.

Грчка влада је дозволила својим агенцијама и хотелијерима да блокирају туђа средства до јануара 2022. године, али ако овог лета не буду радиле наше агенције и водиле туристе на Егеј – није реално очекивати да ће новац људима бити враћен.

Проблем мора да буде решен билатералним споразумом наше две земље, а ми нудимо „кипарски протокол“ – објашњава Сеничић.

Шта је „кипарски протокол“?

Кипар је земље поделио у четири категорије у зависности од епидемиолошког стања. Туристи који долазе из „црвене зоне“ морају да имају ПЦР тест и путним осигурање, а могу да их тестирају поново на граници и, ако су позитивни, Кипар им обезбеђује повратак кући. Туристи из „жуте зоне“ морају да имају осигурање и ПЦР тест. „Сива зона“ подразумева само насумично тестирање на граници. Туристи из „зелене зоне“ треба само да имају ковид осигурање.

Министарска туризма Татјана Матић је већ обавила разговоре са Грцима и тражила јје да се пре сезоне унапред тачно утврде услови под којим држављани Србије могу да путују у Грчку. Иначе, грађани Грчке све време могу да долазе у Србију без ограничења.

– Кипарски протокол је најбољи, али тамо се стиже само авионом, а ми сада правимо модалитет и за туристе који ће у Грчку ићи колима или аутобусом- истиче Сеничић.

Исти такав протокол билатерално ће се потписати и са Бугарском и Црном Гором, како не би чекали отварање граница до 1. септембра као што се догодило 2020. године.

У Грчкој је блокирано 50 милиона евра наших грађана, али није занемарљив ни новац који је остао у Италији и Шпанији.

Британци „оманули“

Прошле године је Грчка била отворена са Британце, али је у ову земљу дошло њих само 700.000. По сезони Грчку посети више српских гостију.

А, вакцина?

Вакцина се за сада не спомиње, али када почне масовна вакцинација сертификат ће бити главни услов за путовања.

Брзи тест на граници

Јутин предлог је да се на граници ради брзи тест који у Грчкој кошта 30 евра, што је јефтиније него у Србији. Биће гужве на граници, али и то је неко решење.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!