Прочитај ми чланак

Одбрана “Јовањице”: Иза Колувије не стоји особа А. В.

0

Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства "Јовањица" Предрагу Колувији и осталим оптуженим за недозвољену производњу и узгајање канабиса у вештачким условима, настављено је данас у Специјалном суду у Београду уводним излагањем одбране. Браниоци првооптуженог затражили су данас да се утврди ко је тренутно запосео имање "Јовањица", тврдећи да иза Колувије не стоји особа са иницијалима А. В., вероватно алудирајући на Андреја Вучића, брата председника Александа Вучића, који је у више наврата довођен у везу са овим случајем.

И током данашњег претреса настављено је уводно излагање добране, а адвокат Светислав Бојић, један од бранилаца Колувије, истакао је да је одбрана оспорила све доказе, тврдећи да иза већинског власника “Јовањице” не стоји ни Србија, ни човек са иницијалима А. В., не желећи да прецизира на кога конкретно мисли.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

“Моје колеге оспориле су све доказе из оптужнице и тиме је довели у питање, јер су сви докази прибављени супротно Кривичном законику и на њима се не може заснивати пресуда. Да тужилаштво одустане од оптужнице и суд одбаци све доказе, да се заустави агонија за оптужене који су већ годину дана у притвору, а ништа нису урадили. Тако би се зауставила и штета”, рекао је Бојић на почетку излагања.

Он је истакао да је “Јовањица” у првој половини 2019. закључила уговоре о испоруци конопље од више милиона евра вредности, те да је овим наступила велика штета за ово имање.

“Придружујем се молби колегинице Зоре Добричанин Никодиновић да овај суд што пре ради, отклањања последица по “Јовањицу”, од МУП тражи ко су особе које су присвојиле просторије или целокупну имовину са имања. Да се види ко је на имању, ми не знамо ко је тамо запосео имање?! Не дозвољава се приступ никоме ко је радио у предузећу, ни сувласнику. Тамо је било пуно материјала, алата, велике вредности, ниста од тих ствари није пописано. “Јовањица” има све лиценце, а хоће да их представе као највећу лабораторију дроге на Балкану, што никако није тачно. “Јовањица” од Србије, нити Владе није добила никада кредит нити субвенцију, већ само комерцијални кредит од пословне банке”, рекао је Бојић и додао:

“Неспорно је да је Колувија некоме сметао, да ли конкуренцији или неком другом. Колувија је већински сувласник и иза њега не стоји Србија, нити било које министарство, нити особа са иницијалом А.В. Он је имао визију будућности, препознао је предности узгајања ове биљке која је веома лековита”, додао је Бојић.

Иако адвокат није хтео да прецизира на кога је мислио, претпоставља се да се ради о Андреју Вучићу, брату председника Србије, који је и раније довођен у везу са афером “Јовањица”. Политичар Мирослав Алексић је у више наврата истицао у медијима да је Колувија по хапшењу звао Андреја, међутим, вештачење Колувијиног телефона то није доказало.

Такође, истицао је и да ова афера није била могућа без знања самог врха државе.

Са друге стране, излагање је данас започео и адвокат Владимир Ђукановић, такође бранилац Колувије, иначе функционер Српске напредне странке (СНС).

“На свих 400 и више страна оптужнице нисам могао да схватим где је кривица свих ових људи. У оптужници је речено да је апликација “Разговор” посебно софтверско решење прављено само за “Јовањицу”, који су користили оптужени. То није тацно, Ви то софтверско решење можете да нађете на Интернету, то је на далеко нижем нивоу што се тиче безбедности, та апликација је слабија од “вотсапа”, “вајбера”… Ради се буквално о дечијој играчки, а не апликацији са којом нешто значајније може да се уради”, рекао је Ђукановић, који иначе заступа и ухапшене полицијце који су приведени пре неколико месеци у наставку истраге у случају “Јовањица.

Адвокат је додао и да је оптужница тужилаштва за организавани криминал поприлично климава.

“Знате ли фирму која се бави таквим делима која би тражила од лабораторије МУП да проверава ниво ТХЦ?! То је нелогично. Такође, да ли је логично да фирма која се бави производњом наркотика запошљава раднике преко огласа. Оптужница је на климавим ногама”, рекао је Ђукановић.

Подсетимо, већински власник фирме “Јовањица” Предраг Колувија ухапшен је новембра прошле године са фалсификованом службеном полицијском исправом код себе. Тада је откривено да се у пластеницима на имању чији је власник налази око 649,4 килограма осушене марихуане, али и плантажа од 65.581 стабљика канабиса. Убрзо је у јавности процурела информација и да је ово имање добило најмање три кредита од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза у укупном износу од 3,9 милиона евра, као и да су га у ранијим годинама обилазили бројни политички фунционери.

Сем Колувије у овом поступку суди се Сергеју Мрђи, који је у бекству, затим Владану Живојиновићу, Браниславу Миљевићу, Здравку Милошевићу, Стевану Холић, Вулету Бојовићу, Петру Живановићу, Петру Хрицају и Бобану Јовановић.