Прочитај ми чланак

ОБИЧАЈИ НА СВЕТУ ПЕТКУ: Ево шта се ради уочи празника

0

Свету Петку поштују многи народи, а ево које обичаје и веровања практикују.

На дан 27. октобра, Српска православна црква празнује дан Преподобне мати Параскеве. Света Петка је светитељка која је помагала болеснима и сиромашнима и чији се култ негује вековима, а многе породице је славе као крсну славу.

Foto: Youtube

Светитељки се верници обраћају молитвом за помоћ и спас од болести и других невоља, а верује се да кад неко једном дозове Свету Петку, она касније долази и непозвана, кад год породици прети нека несрећа. Сматра се нарочито заштитницом жена које јој се обраћају за помоћ и спас.

На празник Свете Петке жене не раде никакве тешке послове, не шију и не перу веш. У кухињи се може припремати јело, али вернице не месе хлеб на овај дан.

У домовима верних, вече уочи Свете Петке, после јела се сви прекрсте три пута, а домаћин очита молитву светитељки. После молитве, породица одлази на спавање. Глава се увек током спавања окреће истоку, јер се тако ваља. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну, јер се тако ваља. Где има деце, соба се окади тамјаном, да се деца не би у сну плашила.

Према веровању, снови који се те ноћи сањају биће пророчки. Народ каже да девојке треба да сачувају мрвице кад поједу парче хлеба намењеног Светој Петки. У сну ће затим видети своју судбину и будућег мужа у сну.

Многи се питају да ли се на празник Свете Петке пости, а по црквеном календару се једе мрсна храна, осим ако празник пада у среду или петак.