Прочитај ми чланак

ОБЕЛЕЖЕН Дан сећања на Јадовно у манастиру у Сланцима

0

У манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима код Београда данас је обележен "Дан сећања на Јадовно 1941-2020." поводом страдања више од 38 000 Срба у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг пре 79 година.

Због пандемије и забране уласка у Хрватску парастос је одржан у манастиру Светог архиђакона Стефана у Сланцима.

Председник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта је на обележавању поновио да је крајње време да Србија оснује Меморијални центар српских жртава геноцида НДХ по узору на Меморијални центар “Јад Вашем” у Јерусалиму.

Линта подсећа да је 21. августа 1941. године затворен усташки комплекс логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, који је био претеча највеће фабрике смрти на Балкану Јасеновац. С

Свега око 2.000 преживелих логораша стигло је преко Јастребарског у Јасеновац, наводи се у саопштењу.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први плански и добро осмишљени комплекс усташких логора намењених уништењу Срба и Јевреја у геноцидној НДХ. У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, на најсвирепији начин убијено је 40.123 људи, највише Срба.

Циљ Меморијалног центра би био да чува сјћање на српске жртве геноцида НДХ током читаве године кроз образовне, научне, туристичке и међународне активности.

Бавио би се и идентифукацијом и документовањем свих српских стратишта, а наставио би и попис српских жртава. Циљ је и да се израде сталне музејске поставке о Јасеновцу, Јадовном, Гаравицама и другим великим српским стратиштима, да едукује и упознаје ученике, посетиоце, образовне и друге институције у Србији и свету о почињеном геноциду над српским народом у НДХ. Линта сматра да би и Скупштина Србије требало да донесе Резолуцију о геноциду НДХ над Србима, Ромима и Јеврејима.

Према његповим речима, циљеви Резолуције треба да буду да међународна заједница изврши притисак на Хрватску да призна да је у НДХ почињен геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима, да се на достојан начин обиеже сва места страдања и чува успомена на српске жртве, да се ексхумирају и достојно сахране посмртни остаци српских жртава из стотина велебитских и херцеговачких јама, као и да Хрватска исплати правичну одштету жртвама геноцида и њиховим потомцима, саопштио је Савеза Срба из региона.