Прочитај ми чланак

Обећали му: Кад реши КиМ, Вучић даје оставку и бежи из Србије са 25 млрд. евра!?

0

Нико у Сједињеним Америчким Државама и Европској унији, па ни у Приштини не инсистира на хитном решењу коначног статуса Косова. Не жури се ни Аљбину Куртију, само Александар Вучић тражи од Срба и Србије да се хитно и трајно одрекну Косова и Метохије. Зато прети Србији изолацијом, санкцијама, повлачењем инвеститора, прекидом кредитних линија и дипломатских односа са најмоћнијим државама Запада. Вучић је за тај посао ангажовао Мирослава Лајчака, који лобира код Шпанаца и Словака да признају албанску државу Косово, јер ће то, наводно, ускоро урадити и Србија.

Мала је Србија земља, колики је Александар Вучић издајник. Исти Вучић, који је пре двадесетак година бацао клетву кнеза Лазара на свакога ко би рекао да је Косово изгубљено, сада свом снагом и свим средствима покушава да заокружи државност албанске републике на територији коју је некада и он називао „колевком српства“.

Foto: Pink Printskrin

Вучић маше тзв. Немачко-француским предлогом коначног решења косовског питања и прети Србији да ће, уколико га не прихватити, бити економски уништена. У том случају, Запад ће увести ригорозне санкције Србији, повући ће своје компаније и инвеститоре, опет ће увести визе и прекинути дипломатске односе и пут у Европску унију. Да се то не би десило, Србија мора да прихвати ултиматум и потпише споразум који ће албанској републици Косово омогућити улазак у међународне институције и потврдити остале атрибуте државности. С друге стране, ако пристане на Немачко-француски предлог, косовске власти ће морати да формирају Заједницу српских општина.

Осим Вучића, ниједан званичник, који је укључен у преговоре Београда и Приштине, не прети Србији. Напротив, Габријел Ескобар, специјални изасланик за Западни Балкан америчког председник, истиче да „формирање ЗСО и преговори о Немачко-француском предлогу нису у потпуности повезани“. За Америку, статус Косова је одавно решен, сад се преговорима тражи решење „које обема државама омогућава напредак ка одрживом миру“.

– Заједница српских општина ће бити формирана са или без Куртија. Једна особа и једна странка не могу да одустану од правно обавезујућих споразума. Курти не мора да се сложи с тим, јер се Косово већ сложило. Ми ћемо то урадити, ја ћу то урадити тако што ћу наћи партнере, има много њих који желе боље односе – рекао је Ескобар, који није хтео ни да говори о „дискусијама које се воде око Немачко-француског предлога о коме ће бити настављен дијалог“.

Ескобарове поруке су схватили и Курти и Вучић. Курти се одрекао става да неће дозволити оснивање ЗСО, а Вучић је обећао да ће прихватити Немачко-француски план. Вучић је о томе говорио страним дипломатама у Давосу. Између панела на Светском економском форуму, председник СНС је по ходницима пресретао разне државнике и нудио вербалне гаранције да ће Србија потписати све што се од ње тражи. Кад то реши, Русија и Кина ће остати без аргумената којима би могли да спрече учлањење Косова у Уједињене нације. Вучић је хтео да о томе говори и на панелу о Западном Балкану, али није добио реч. Претходне ноћи, на састанку с двојицом српских бизнисмена из Швајцарске, Вучић се напио, па је закаснио на панел, због чега су га организатори сместили у магарећу клупу, о чему је јавност обавестио македонски председник Стево Пендаровски.

Европске државнике и дипломате о Вучићевим ставовима извештава Мирослав Лајчак, изасланик ЕУ за Западни Балкан. Лајчак је крајем јануара обавио неколико разговора са шефовима дипломатије Словачке и Шпаније. Од њих је тражио да покрену иницијативу за признање Косова, више нема разлога да се противе томе, јер ће то урадити и Србија. Пошто ЕУ нема јединствен став по том питању, очигледно је да Лајчак не заступа ставове званичног Брисела, него свог спонзора Вучића.

Лајчак је, да подсетимо, одиграо пресудну улогу у припреми и реализацији референдума, којим се Црна Гора одвојила од Србије. За тај посао је плаћен пет милиона евра. Не зна се колико му је Вучић платио услуге, које сада обавља.

Ни најближи Вучићеви сарадници не знају зашто је он толико упро до што пре призна независност Косова. Неки тврде да је Вучић обећао да ће прихватити Немачко-француски предлог јер је био уверен да ће га Курти одбити, па би тако створио утисак да је кооперативан. Има и оних који претпостављају да је Вучић одлучио да Американце и Европљане задовољи испуњењем обавеза према Косову, а да му они опросте што не уводи санкције Русији. По Вучићевој процени, остао би без више гласача због Русије, него због Косова, за чији губитак увек може да оптужи бившу власт. Ипак, најреалније претпоставке упућују на то да је Вучић уцењен и да му је предаја Косова једина опција за опстанак на слободи. Кад то обави, Вучић се нада да ће добити шансу да мирно, без последица и одговорности за криминал и корупцију, побегне из Србије.

Према том плану, Вучић би предају представио као изнуђено решење, којим је Србима са Косова и Метохије обезбедио ЗСО, а Србију од економске пропасти. Он сматра да му је то довољно добар изговор за повлачење из политике и Србије.

Наравно, повукао би се на безбедну удаљеност – свеједно да ли у Уругвај или Норвешку – с новцем, с оних 25 милијарди евра, колико је згрнуо за десет година владавине.

За разлику од Вучића, коме је предаја Космета једина опција, грађанима Србије је једина опција ослобођење од диктатуре.