Прочитај ми чланак

Нове мере: Шта треба да знате ако се враћате у Србију

0

Све грађане Србије који од 18 сати уђу у земљу очекује посебан здравствени надзор. Шта то тачно значи?

О новим мерама Кризног штаба и потребним корацима, путници који се од 18 сати буду враћали из земаља региона, биће обавештени на самој граници. На граничним прелазима добиће упозорења са инструкцијама где и на који начин да се јаве, чак иако немају симптоме коронавируса.

FOTO: AP

Путници ће имати обавезу јављања надлежној ковид амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе.

Тест самопроцене

Први корак биће тест самопроцене на ковид 19 који је доступан на сајту е-здравље. Препорука је да се резултати теста сачувају, а период здравственог надзора траје 10 дана, после чега треба да се понови тест самопроцене. Ова правила важе за оне који немају симптоме вируса.

Што се тиче самог теста, прво се треба регистровати, уписивањем броја личне карте и броја здравствене књижице. Траже се и лични подаци, место боравишта, број телефона. Затим се штиклирањем одговара на питања.

Испитаник мора да наведе да ли осећа болове у мишићима, грудима, стомаку или у зглобовима. Затим мора означити да ли има неке од симптома, а наведни су: отежано дисање, општа слабост, дијареја, кашаљ, мучнина – повраћање, упала грла, главобоља, цурење носа, узнемиреност-конфузност, губитак чула укуса и губитак чула мириса.

Особа мора да назначи да ли има неко хронично обољење, као и да ли тест попуњава породиља или трудница. Затим се попуњава да ли је особа била у некој од земаља унутар 14 дана отако су се појавили симптоми, у којој, и у којем периоду. Траже се и подаци о контактима – да ли је особа путовала у заражено подручје, или била у некој од здравствених установа у којој се лече оболели од ковида 19. Резултат теста стиже одмах, а подаци ће бити сачувани.

Регистрација налога и пријава преко портала еЗдравље, као и пријава преко еИД.гов.рс (јединственог државног система за аутентикацију грађана у свим системима еУправе) омогућавају Вам приступ свим функцијама портала.

Уколико корисник није осигураник РФЗО-а, регистрација налога и пријава на систем је омогућена једино преко еИД.гов.рс (могу се регистровати све особе које имају ЈМБГ и адресу електронске поште).

Шта после теста?

Када попуните упитник самопроцене симптома, на основу одговора ћете добити смернице о даљем поступању. Ако оставите број телефона и Ваши одговори укажу на сумњу на ковид 19, позваће Вас лекар на преглед у Дому здравља.

Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на ковид 19. Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Ко нема обавезу јављања амбулантама?

Обавеза јављања амбуланти или заводу за јавно здравље не односи се:

– на акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица

– на лица из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије,

– на лица који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању,

– на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија,

– на чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију.

Уколико се утврди било какав симптом коронавируса, пише се боловање – без обзира на то да ли је лакша или озбиљнија слика, и без обзира на то да ли иде кући у самоизолацију или на Инфективну клинику, изјавио је епидемиолог Бранислав Тиодоровић. Они који буду стављени под здравствени надзор биће или позивани телефоном сваког дана или ће после неколико дана бити поново прегледани у ковид амбуланти како би се редовно пратило њихово стање.

Трошкове тестирања пацијената који имају тегобе сноси држава, као и до сада. Међутим, онима за које се испостави да су заражени, пошто су својом вољом и на сопствену одговорност ишли на море, неће бити исплаћивано 100 одсто зараде, као у време ванредног стања, већ 65 одсто.

Кризни штаб је замолио грађане да свако ко је дошао из иностранства буде 10 дана у самоизолацији, или да уради ПЦР тест, јер, како је истакнуто, “Кризни штаб тренутно нема законску основ да стави здравог човека по повратку са путовања у карантин или самоизолацију”.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!