Прочитај ми чланак

НИСУ УПАМЋЕНИ ПО РАТОВИМА И ПОДВИЗИМА: Ово су ментално болесни владари…

0

Живот владара у прошлости често се сматра идиличним. Међутим, историјске чињенице говоре супротно. Многи од њих су личили на главе негативце из познатих бајки и прича који су својом злобом настојали да остваре своје личне амбиције. Многи краљеви и краљице били су и ментално болесни појединци који нису били у стању да остварују своје владарске дужности због својих душевних болести. Њихова судбина је по правилу била трагична, а остали су упамћени само по бизарним потезима који су одликовали њихову владавину.

Марија Елеонора, шведска краљица која је хтела да убије ћерку

Главни циљ Марије Елеоноре као краљице је био исти као и ког других жена тог времена – подарити мужу мушког наследника. Будући да то није постигла временом је почела да луди. Свом мужу, шведском краљу Густаву Адолфу подарила је ћерку Кристину 1626. године коју је одмах након рођења почела да назива монструмом. У више наврата покушавала је да убије Кристину гурнувши је низ степенице и бацавши је о под. Након смрти Густава Адолфа њено психичко стање знатно се погоршало. Одбијала је да сахрани мужевљево тело, негирајући његову смрт. Због тога је спавала испод кутује у којој се налазило његово срце.

Шарл VI, француски краљ „од стакла“

Након прележане тешке болести 1392. године Чарлс ВИ је почео да луди. У нападима лудила често је нападао своје дворане. Између осталог, остао је упамћен по психози због које је мислио да је његово тело направљено од стакла. Када би га обузео напад лудила, знао је да седи непомичан и по неколико сати у страху да се његово тело не поломи.

Петар III, руски цар са дрвеним војницима

Муж царице Катарине велике остао је упамћен као дете у телу човека. Највише је волео да се игра са својим дрвеним војницима у спаваћој соби. Постоји прича да је пацов ушао у цареву собу и оглодао главе његовим војницима. Петар је осудио пацова на смрт вешањем тако што је обешен на минијатурна вешала. Због своје непопуларности и неспособности да обавља владарске функције, збачен је са престола и након тога убијен.

Хуана, шпанска краљица позната као „Луда“

Хуана је била ћерка Фердинанда и Изабеле познатих по уједињењу и ослобађању Шпаније од маварских, муслиманских власти. Хуана је била жена Филипа И од Бургундије, цара Светог римског царства у којег је била смртно заљубљена. Свом мужу је изродила шесторо деце укључујући и сина Карла В који је остао упамћен као највећи шпански владар. Међутим, владарске способности су игром судбине заобишле Хуану. Добила је надимак “Луда” због опчињености њеним мужем. Када је он преминуо 1506. Хуана је доживела прави шок. Балсамовала је Филипово тело и нипошто се није одвајала од њега. Чувала је мужевљеве посмртне остатке у својој соби, чак је и путовала са њима.

Карло II, шпански краљ, жртва родбинских бракова

Владајуће династије често су склапале бракове међу својим припадницима са циљем да јачају своју моћ. Брак између блиских рођака тада је било средство за увећавање територије, али то свакако није могло позитивно да се одрази на њихово потомство које је постајало из генерације у генерацију све више ментално и физички болесно. Пример за то је свакако Карло ИИ последњи припадник династије Хабзбург на челу Шпаније. Рођен је са несразмерном величином главе, менталним поремећајем и језиком толико великим да је једва могао да прича. Поред своја два брака, није имао деце зато што је био импотентан. Након његове смрти династија Хабзбург није имала наследника у Шпанији, што је довело до рата за Шпанско наслеђе почетком XВИИ века.